Készülnek az AI katonai célú bevetésére, jönnek az önjáró fegyverek

Izrael nyíltan vállalja, hogy AI-szuperhatalommá lépne elő, és nagy fejlesztéseket ígér az AI-alapú, önjáró fegyverek terén.

Az utóbbi hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy az AI sok tekintetben megváltoztat mindent: a munkát, a tartalomgyártást, az internetet, a hitelesség kérdését, a társadalmat, a választásokat, az emberiség jövőjét. És a fegyveres konfliktusokat, háborúkat is.

Bár az AI katonai célú felhasználásának felelős kivitelezésére több ország is figyelmeztetett már, elkerülhetetlennek tűnt, hogy ebből a kérdésből is trend legyen.

Izrael a napokban vállalta, hogy AI-szuperhatalommá kíván válni, és nagy fejlődést jósol az AI-alapú, önjáró fegyverek, hadviselés és harc közbeni döntéshozatal kapcsán. Rekordmagas költségvetéssel támogatják a fejlesztéseket, továbbá külön részleg nyílik az egyik minisztériumnál a katonai robotikának.

Az AI a hadviselés újabb forradalmát hozhatja el a tájékoztatók szerint, és bár a GPT és az AGI most civil AI-iparban hódít, hamarosan katonai felhasználásra is bevetik. A fegyverek csoportokban támadhatnak, függetlenül működhetnek harci rendszerek, adatfúzió és egyéb segíti majd a gyors döntéshozást, minden eddiginél nagyobb méretekben.

A tájékoztatón az utóbbi évek fejlesztéseiből párat nyilvánosságra is hoztak, hogy jelezzék, nem üres ígéretekről van szó.

Azóta történt

Előzmények