Tőzsdei lejtő: 190 milliárd dollárt vesztettek az AI-óriások

Hiába nőttek tovább az amúgy is magas nyereségek, hiába dupláznak rá az előrejelzésekre, a befektetők és a Wall Street nem elégedettek, a tőzsdei árfolyamok kisebb lejtőn – ez pedig 190 milliárd dollárt párologtatott el a nagy AI-cégek értékéből.

A nagy tech cégek most kiadott negyedéves jelentései alapvetően nem rosszak, sőt, sokszor hatalmas nyereségnövekedésről vagy az előrejelzések megduplázásáról van szó. Rég tudjuk ugyanakkor, hogy a Wall Street és a befektetők már azért is keményen büntetnek a tőzsdén, ha a nyereség emelkedésének üteme és mértéke alulmarad a várakozásaikhoz képest.

Ez történt most is: nem nyűgözték le a befektetőket, így a nagy AI-cégek piaci értéke rögtön 190 milliárd dollárral csökkent keddel bezárólag (miután korábban nagy magasságokba pumpálták az árfolyamokat).

Az utóbbi hónapokban rekordmagasságokba emelkedett sok részvény, mivel a befektetők azt várják, hogy mindenki beépíti az üzleti világba és a termékekbe az AI-technológiát.

Igaz, hogy az Alphabet is remekelt a reklámbevételek terén, de mivel alulmúlta a várakozásokat és idén jelentősen többet költ AI-célú adatközpontokra, rögtön 5,6 százalékkal csökkent az árfolyama. Hiába nőtt továbbá a Google Cloud bevétele a várakozások fölött, az Azure nagyobbat nőtt. A Microsoft felülmúlta az elemzői várakozásokat, de még ez sem volt elég, mivel magas költségekre figyelmeztetett, így az AI-optimizmus miatt a 3 billió dolláros piaci érték fölé emelt redmondi cég árfolyama is csökkent.

Ahogyan 6 százalékot veszített az AMD is, miután hiába jósol jelentős keresletnövekedést az AI-megoldások iránt, az előrejelzése elmarad a várttól. Még az NVIDIA árfolyama is csökkent 2 százalékkal, igaz, csak januárban 27 százalékkal nőtt, miután tavaly több mint megtriplázódott az AI-őrület miatt.

Ha pedig már nagy számok: a Samsung negyedik negyedéves nyeresége 34 százalékkal csökkent, az előrejelzéseknek megfelelően, ugyanis hiába jönnek fel a memóriaárak, a fogyasztói kereslet alacsony. Annyira, hogy 2023-ban 11,2 milliárdos dolláros, rekordot jelentő chipveszteséget értek el. 2024-re ugyanakkor a memóriachipes ipar talpra állását és a tech-kereslet fellendülését jósolják.

Előzmények