Amerikai képviselők hazugsággal vádolják az Amazon vezetőit

A vizsgálóbizottság tagjai ultimátumot adtak az elnök-vezérigazgatónak.

Az Egyesült Államok képviselőházának igazságügyi bizottságából öt tag vasárnapi keltezéssel levelet írt az Amazon elnök-vezérigazgatójának – e posztot idén július 5-én Andy Jassy vette át az alapító Jeff Bezostól –, melyben azt állítják, hogy a vállalat vezető tisztségviselői, köztük a volt vezető Bezos, hazudtak, illetve félrevezető információkat közöltek az Amazon üzleti gyakorlatáról a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt.

A levélben megjegyzik, hogy fontolgatják, hogy az ügyet az igazságügyi minisztérium elé viszik bűnügyi vizsgálat megindításának kérésével.

A képviselők hivatkoznak több „hiteles beszámolóra”, vagyis leginkább oknyomozó sajtótudósításokra, melyek szerintük homlokegyenest ellentmondanak azoknak a közléseknek, melyeket az Amazon vezető eskü alatt tettek. Ilyen pl. a Reuters pár napja megjelent cikke is, mely a vállalat belsős dokumentumai alapján egy szisztematikus kampányt tárt fel, amelynek során Indiában pl. termékmásolással, illetve a keresési eredmények manipulálásával hozták kedvező helyzetbe az Amazon saját márkás árucikkeit.

A levél azt állítja, hogy az Amazon képviselői minimum megtévesztették a vizsgálóbizottságot, de a legrosszabb esetben akár hazudtak is a Kongresszus előtt, ami szövetségi bűncselekménynek számít.

A levélre válaszul az Amazon szóvivője egy közleményt adott ki, melyben azt állítja, hogy a vállalat vezetői nem tévesztették meg a bizottságot, ami pedig a sajtótudósításokat illeti, mindent el fognak követni, hogy a cikkekben szereplő tévedéseket korrigálják. A szóvivő hangsúlyozza: az Amazon szigorú belső szabályzata tiltja a partnerek, az eladók által átadott információk felhasználását az Amazon termékeinek fejlesztéséhez, ezért ki fognak vizsgálni minden ilyen gyanús esetet, és ha szükséges, megteszik a kellő lépéseket.

Az igazságügyi bizottság már 2019 óta figyelemmel kíséri a digitális piacokon folyó versenyt, többek között azt is, hogy az Amazon felhasználja-e a platformján megtalálható eladói adatokat saját termékei fejlesztéséhez, illetve kereskedelmi előnyben részesítéséhez. Erről a trösztellenes albizottság meghallgatásán Jeff Bezos határozottan azt mondta, hogy az ilyen gyakorlatot a vállalat szigorúan megtiltja alkalmazottainak. Bezos állítását egy másik meghallgatáson Nate Sutton, az Amazon főtanácsadója megerősítette, és azt is közölte, hogy a keresési eredményeket sem manipulálják úgy, hogy a saját termékeket hozzák előnyösebb pozícióba.

A képviselők levelükben figyelmeztetik Jassyt, hogy most kapott egy „utolsó lehetőséget”, hogy a meghallgatásokon a vezetők szájából elhangzottakat alátámassza és bizonyítsa. Erre november elsejéig adtak lehetőséget az elnök-vezérigazgatónak, akinek felhívták a figyelmét arra, hogy a megtévesztés büntetőjogi kategória. Emellett kérik azoknak a dokumentumoknak a másolatát (több ezerről van szó), amelyek alapján a Reuters tudósítói megírták az október 13-án megjelent tényfeltáró cikket. A bizottság Jassy válasza alapján fog arról dönteni, hogy az igazságügyi minisztériumhoz fordulnak-e.

Azóta történt

Előzmények