Komoly büntetést kapott az Apple és az Amazon Olaszországban

A hatóság szerint árbefolyásoló, versenykorlátozó, jogtalan megállapodást kötött a két vállalat.

Az olasz versenyhatóság (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato – AGCM) bejelentette, hogy versenyellenes együttműködés miatt összesen több mint 200 millió euró büntetést szabtak ki az Apple-re és az Amazonra.

A vizsgálat megindításáról tavaly nyáron az IT café is beszámolt: az a gyanú merült fel, hogy az Apple és az Amazon egyezséget kötöttek annak érdekében, hogy az Apple termékeit, illetve a Beats fejhallgatókat csak az Apple hivatalos programjában partnerként résztvevő kiskereskedők árulhassák, a többieket pedig zárják el ettől a lehetőségtől. A versenyhivatal szerint az ilyen típusú megállapodások és korlátozások károsak a versenyre, törvénybeütközőek.

Az eljárás igazolta a gyanút: megállapították, hogy a két vállalat 2018-ban valóban kötött egy ilyen versenykorlátozó megállapodást, ezzel megsértették az uniós versenyszabályokat, ezért az Amazont 68,7 millió euróra (25,4 milliárd forint), az Apple-t pedig 134,5 millió euróra (49,7 milliárd forint) büntették meg, s a korlátozások megszüntetésére kötelezték őket.

A döntés ellen mindkét cég fellebbezett, mindketten tagadják a vádakat.

Azóta történt

Előzmények