AMD processzorok Szingapúrból

Az Advanced Micro Devices technológiai és gyártáskihelyezési megállapodást kötött a szingapúri székhelyű szerződéses félvezetőgyártó Chartered Semiconductorral. Az együttműködés részeként az ázsiai cég felhasználhatja az összetett gyártási folyamat irányítását segítő és a termelés hatékonyságát javító AMD-szoftvermegoldásokat, cserébe pedig 2006-tól Athlon 64 és Opteron lapkákat készít az AMD számára.

Mindez azt jelzi, hogy a világ második processzorgyártójának annak ellenére is szüksége van további kapacitásra, hogy a tervek szerint 2006-ban már bevetésre kész lesz második drezdai üzeme, a 300 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkáló Fab 36. Közleményében az AMD hangsúlyozza is, hogy az új gyárral kapcsolatos ütemtervek jottányit sem változtak. (Jelenleg az AMD egyetlen gyárban, a szintén Drezdában található Fab 30-ban állítja elő processzorait.)

A kételyek eloszlatására szükség is van, hiszen a vállalat tavaly egyszer már meggondolta magát. 2002 februárjában az AMD a tajvani United Microelectronics Corporation szerződéses félvezetőgyártóval szövetkezett egy szingapúri fab felépítésére és a kapcsolódó gyártástechnológiai eljárások fejlesztésére. Később azonban – cserben hagyva a UMC-t – az IBM-ben talált technológiai partnerre, és végül egy saját üzem felépítéséről döntött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények