Kapaszkodik az AMD

A Mercury Research piackutató harmadik negyedéves jelentése szerint az Advanced Micro Devices néhány százalékponttal, 15,5 százalékról 15,8 százalékra növelte részesedését az x86-os mikroprocesszorok piacán. Egy évvel ezelőtt a sunnyvale-i chipgyártó a piac 15,1 százalékát mondhatta magáénak. Mindeközben az Intel részesedése 82,5 százalékról 81,9 százalékra apadt. Egy éve a monstre félvezetőgyártó a processzortorta 83,3 százalékos szeletét birtokolta. A piackutató által egyéb kategóriába sorolt Via Technologies és Transmeta összesen 2,3 százalékos piaci részesedést ért el, amely 3 százalékpontos növekedésnek felel meg.

A Mercury kommentárja szerint az AMD erősödése és az Intel visszaesése tükrözi azt az eltérő utat, melyet a két vállalat az utóbbi években bejárt. Az AMD-nek sikerült megvetnie a lábát a notebookok és szerverek világában, miközben az Intel termékbevezetések elhalasztására, esetenként lapkák fejlesztésének leállítására kényszerült az idén.

A CNET rámutat, hogy legutóbb 1999 végén és 2000-ben tudott az AMD piaci részesedést lopni az éppen botladozó riválistól. Akkor az Athlon processzorok iránti élénk kereslet miatt a nagyobb PC-gyártók – köztük az IBM és a Gateway – ismét forgalmaztak AMD chipes konfigurációkat, míg az Intelt technikai problémák és a Rambus memóriák iránti visszafogott igény kényszerítette útitervei átgondolására. Az AMD részesedése 2001 végére 12 százalékról 21 százalékra ugrott.

Dean McCarron, a Mercury elemzője azonban hangsúlyozza, hogy egy nagyon fontos különbség van az akkori és a mai AMD között: 2001-ben a vállalat folyamatosan veszteséges volt, jó úton afelé, hogy több pénzt veszítsen, mint addigi története során összesen. Ma azonban ismét nyereségesen működik, és lassan, de biztosan növeli piaci befolyását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények