Megtorpedózza az AMD terveit az Intel

Dirk Meyer
Dirk Meyer

Sorban kilencedik veszteséges negyedévét abszolválta a tavalyi év végén az Advanced Micro Devices (AMD). Az örök második processzorgyártó már december elején figyelmeztetett arra, hogy kiábrándító lesz az idei ünnepi szezon, és ezért 2008 utolsó három hónapjában a forgalom 25 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a harmadik negyedévben. A jó hír az, hogy nem volt ennél meredekebb a visszaesés: az árbevétel 1,16 milliárd dollárnál állapodott meg, így az előző trimeszterhez képest 28 százalék volt a mínusz.

Ehhez megint tetemes, 1,42 milliárd dollár veszteség társult, amelyből 684 milliót tett ki az ATI-akvizícióval kapcsolatos újabb értékcsökkenési leírás, 227 milliót pedig a raktárkészlet korrekciója. A mínusz ezek nélkül az egyszeri tételek nélkül 418 millió dollár volt, részvényenként 68 cent, több, mint az elemzők által várt 54 cent.

A negyedév során alacsonyabb átlagáron tudta értékesíteni processzorait az AMD, mint egy évvel korábban, és kevesebb is fogyott, a részleg bevétele ezért 38 százalékkal, 873 millió dollárra esett vissza. A grafikus chipek (GPU) esetében is csökkent a forgalom, az átlagár viszont emelkedett, ezért e szegmensben a visszaesés enyhébb, 8 százalékos volt csupán. Ez az üzletág 270 millió dollár árbevételt termelt.

Az Intel közbeszól

„Bár nem látunk túl messzire, a prioritásaink világosak és megvalósíthatóak. A célzott átalakítással továbbra is a nyereségküszöbünket szeretnénk csökkenteni, miközben nem feledkezünk meg versenyképes termék- és technológiai útitervünk végrehajtásáról. A negyedév során jól haladtunk az ún. Foundry Company megalakításával, és úgy számolunk, hogy februárban le is zárjuk a tranzakciót” – értékelte az elmúlt három hónapot Dirk Meyer vezérigazgató.

Az arab befektetők bevonásával leválasztani tervezett chipgyártó részleg gründolását azonban nem nézi jó szemmel az Intel – könnyen lehet, hogy Meyer ezzel kapcsolatos reményei túl optimisták. Mint tegnap kiderült: a rivális egyeztetést kezdeményezett az ügyben, mivel úgy véli, hogy a Foundry nem örökli meg azokat a több évtizedre visszanyúló keresztlicenc-megállapodásban garantált jogokat, melyek alapján az AMD jogosult x86-os – más néven PC-kompatibilis – mikroprocesszorokat gyártani. Az AMD szerint konkurense e kérdés felvetésével csak bizonytalanságot akar kelteni az ügyfelekben.

A tavalyi év mérlege: 5,8 milliárd dollár árbevétel és 3,1 milliárd dollár veszteség. 2007-ben az AMD 5,86 milliárd dolláros forgalom mellett 3,38 milliárd dollár mínuszt termelt, és az elmúlt kilenc hónapban összesen közel 7 milliárd dollár veszteséget halmozott fel.

Azóta történt

Előzmények