Jobb lefedettséggel és HBO-val újít a MinDig TV

Az Antenna Hungária 14 új digitális adóállomást állít vagy már állított üzembe idén decemberben, és ezzel – a vállalt kötelezettségét teljesítve – 95 százalékosra növeli digitális földfelszíni sugárzású televíziószolgáltatásának lefedettségét. A fejlesztéssel nemcsak a hálózat vidéki lefedettsége bővül, de a vételi lehetőségek is javulnak: az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra jó minőségű vételéhez a nagyobb városokban nem feltétlenül van szükség méretes tetőantennára, az adótornyok közelében akár szobaantennával is nézhető az adás – jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

A budapesti rendezvényen a társaság vezérigazgatója, Jean-Francois Fenech arról is beszámolt, hogy karácsonyra új csatornákkal bővül a kínálat. Egyrészt a megfelelő készülékekkel bárki által szabadon nézhető és jelenleg 7 csatornát tartalmazó MinDig TV csomagban promóciós jelleggel megjelent az AXN, mely decemberben naponta este hat órától éjfélig az Euronews helyén lesz nézhető. Másrészt a fizetős MinDig TV Extra ajánlatban elérhetővé vált – SD-minőségben, de Dolby Digital hanggal – az HBO, mely önállóan is előfizethető. A HBO-pakk ára havi csomagban 2500 forint plusz áfa, egyéves egyösszegű megrendelés esetén pedig 1990 forintra jön ki havonta (és az első hónapért nem kell fizetnie az ügyfeleknek). A konstrukció annyiban egyedülálló a hazai piacon, hogy az HBO-hoz nem követeli meg más csomag előfizetését, a mozicsatorna akár egymagában is megrendelhető.

Az árral szemben

Jean-Francois Fenech hangsúlyozta, hogy az Antenna Hungária a maga részéről megtett minden lépést annak érdekében, hogy az analóg lekapcsolás – melynek céldátuma 2011. december 31-e – határidőre megvalósítható legyen, de jelezte, hogy nem csak a társaságon múlik a digitális átállás sikere. A vezérigazgató hiányolja az ez iránti elkötelezettséget az illetékes állami szervek és hatóságok részéről, mint mondta: nagyon fontos lenne, hogy az ehhez szükséges lépéseket a „másik oldalon” is meghozzák, és az érintett felek ebben együttműködjenek. Példaként hozta fel, hogy az átállásról szóló törvény rendelkezik arról, hogy ártámogatási konstrukciókat kellene kidolgozni a digitális set-top boxokhoz – hogy a hátrányos helyzetű családok számára is biztosítva legeyn a váltás lehetősége –, ez ügyben azonban ezidáig nem történt érdemi lépés.

A céget az is kellemetlen meglepetésként érte, hogy a médiatörvény tervezete szerint 2011. június 30-i hatállyal felbontanák velük a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák sugárzásáról szóló szerződéseket. Fenech azt mondta: csak remélni tudják, hogy ez a paragrafus kikerül a végleges törvényszövegből, mert nem tudják elképzelni, hogy az hogy szolgálhatná a sikeres digitális átállást. „Ha tartani akarjuk az átállási céldátumot, én nem ajánlom” ennek a passzusnak a megtartását – fogalmazott.

Karácsonyi akciók

Ma körülbelül 125 ezer háztartásban nézik a MinDig TV-t, azt azonban továbbra sem árulja el a vállalat, hogy mennyi a fizetős ügyfelek száma. Az IT café ezt firtató kérdésére Fenech annyit mondott: a digitális földfelszíni platform részesedése ma 3 százalékos, a jövő év elejére pedig 5 százalékra nő, ami jobb a korábban startoló IPTV számainál. A cég úgy számol, hogy az ünnepi szezonnak köszönhetően 2011 elejére 200 ezerre nő majd a MinDig TV-t néző háztartások száma.

A társaság karácsonyi akciókkal is jelentkezik. Aki az akcióban részt vevő MinDig TV matricás vevőkészüléket vásárol, az fél éven keresztül ingyen nézheti a MinDig TV extra 10 csatornáját, míg azok, akik egyéves MinDig TV Extra előfizetést vásárolnak, a vételhez szükséges set-top boxot vagy a megfelelő tévéhez használható CA-modult féláron (9990 forint, illetve 4990 forint) kapják. A készülékek kínálata is folyamatosan bővül – hangsúlyozták –, hiszen ma már 15 dekóder és több mint 100 kompatibilis tévé kapható országszerte mintegy 600 üzletben.

Antennához való jog

Jean-Francois Fenech elmondta, hogy a nem túl támogató légkör ellenére elkötelezettek a platform mellett, és a csatornakínálat bővítését tervezik mind az ingyenes, mind a fizetős szolgáltatás esetében. Erre jelenleg viszonylag szűk tér kínálkozik a rendelkezésre álló két multiplexen, de az Antenna Hungária reméli, hogy a mobiltelevíziós DVB-H platform hazai bukását követően ez a spektrum is felhasználható lesz. „A DVB-H halott technológia, ez mára egyértelművé vált. Ezt közöltük a hatósággal is, és reméljük, hogy rövid időn belül meghozzák a megfelelő döntést” – mondta Fenech.

A vezérigazgató kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem érti, miért nem megengedett Magyarországon a társasházakra tetőantennákat kihelyezni. Ez a szabályozás gátolja a digitális tévé terjedését, noha a szabadon fogható csatornák esetében egyetlen megfelelő méretű antenna elég lenne az összes lakó kiszolgálására. „Inkább ezt a jogot kellene rögzíteni a médiatörvényben” – mondta.

„A digitális földfelszíni televízió jelentős szociális missziót is betölt, hiszen a kábeles szolgáltatásokkal ellentétben ez a platform egyedülálló módon biztosítja a választás szabadságát a néző számára a szabadon fogható és az előfizetéses kínálat között nemcsak most, de az analóg lekapcsolást követően is. Ráadásul a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás a legnagyobb városokban és a ritkán lakott területeken egyaránt elérhető, függetlenül a település méretétől” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Azóta történt

Előzmények