Az Apple megegyezett a China Mobile-lal

Jelentősen megnőhet az iPhone eladások száma, miután az Apple-nek végre minden kérdésben sikerült megegyeznie a legnagyobb kínai mobilszogáltatóval, a China Mobile-lal. A cupertinói vállalat ezzel az utóbbi évek egyik legnagyobb jelentőségű üzletét kötötte meg, a most bejelentett megállapodással elhárult az Apple kínai növekedése előtti legnagyobb gát. A China Mobile december 25-től vesz fel előrendelést az iPhone 5c és 5s modellekre, a szolgáltató és az Apple boltjaiban pedig január 14-től lehet majd hozzájutni a telefonokhoz, az árakat a CM később fogja nyilvánosságra hozni.

Az elemzők becslései elég nagy szórást mutatnak, de várhatóan legalább 18-20 millió iPhone kerül majd China Mobile ügyfelekhez 2014-ben, azaz éves szinten akár 20 százalékkal is emelkedhet az iPhone-ok forgalma. A mobilszolgáltatónak jelenleg 760 millió millió előfizetője van, ebből körülbelül 45 millió már most is valamilyen iPhone-t használ, de ezek a készülékek legfeljebb 2G sebességű adatkapcsolatra képesek a China Mobile hálózatán, mert a szolgáltató TD-SCDMA 3G technológiája nem kompatibilis az iPhone-nal. A 4G kínai indulásával azonban ez a technikai probléma is megoldódik (legalábbis az LTE-képes iPhone tulajdonosok számára), a China Mobile 2014 végéig félmillió LTE állomással fogja bővíteni infrastruktúráját.

Kínában eddig csak két kisebb szolgáltató, a China Unicom és a China Telecom kínálatában szerepelt az iPhone, és a Forrester elemzőcég szerint 2012 és 2013 szeptembere között összesen 16,8 millió iPhone fogyott az országban, az Apple tehát legalább duplázni fogja okostelefon-forgalmát az országban a következő egy évben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények