Gigapiac nyílik: indul az LTE-szolgáltatás Kínában

Nemrég a Xinhua (Hszinhua) kínai állami hírügynökség jelentette be, hogy december 18-án debütál Kínában a korábbinál fejlettebb mobil adatátviteli technológia, a negyedik generációsnak is mondott LTE a China Mobile vezető szolgáltatónál, akik közel 760 millió ügyfelet szolgának ki. Bár korábban felmerült, hogy a China Mobile az új szolgáltatásba az Apple-t vonja be partnerként – akik rég szeretnének együttműködésre lépni velük –, de végül is egy új hazai cég lép színre Hé (kínaiul: „minden”) néven. Ugyanakkor a hírügynökség megemlíti, hogy pletykák szerint az iPhone-t jelenleg csak két kisebb szolgáltatónál (China Unicom, China Telecom) kínáló Apple terméke az LTE indulásával párhuzamosan megjelenik az egyelőre még csak támogatást kínáló China Mobile-nál is.

Az Ericssonnak már jó

Az óriási léptékű fejlesztéssel egy másik nyugati cég már biztosan jól jár: az Ericsson a héten jelentette be, hogy a China Mobile az Ericssont választotta az LTE TDD (TD-LTE) technológia telepítésére Kína 15 kulcsfontosságú tartományában. Ezekben a tartományokban él Kína népességének 63 %-a, és köztük van az ország három legnagyobb GDP-vel rendelkező tartománya is.

A cég közölte, hogy ez a világ legnagyobb LTE TDD hálózattelepítésének első szakasza. Az Ericsson rádió-hozzáférési hálózatokat telepít majd a többszabványos RBS 6000 megoldása alapján. A maghálózat felújítását és frissítését is – amelyet a China Mobile országos 2G, 3G és 4G mobilhálózata használ majd – az Ericsson végzi, ami a felhasználói adatkezelés (HLR/HSS) tekintetében 40 %-os piaci részesedést jelent. Ráadásul az Ericsson 20 %-os piaci részesedést szerzett az Evolved Packet Core terén is, így az Ericsson a China Mobile fő beszállítója a maghálózat terén.

A szerződés kiterjed a hálózattervezésre és optimalizálási szolgáltatásokra is. A telepítés már megkezdődött.

Az Ericsson egyébként piacvezető az LTE terén: napjainkban a világ LTE okostelefonos forgalmának 50%-át Ericsson-hálózatok szolgálják ki, ami több mint a kétszerese a második helyen álló versenytárs részesedésének. A cég világszerte több mint 180 LTE RAN és Evolved Packet Core hálózatot szállított le, amelyekből több mint 110 már kereskedelmi használatban van.

Azóta történt

Előzmények