Újabb Apple beszállítót gyanúsítanak rossz munkakörülményekkel

Az Apple kínai illetőségű bérgyártóit az elmúlt években többször is meggyanúsították azzal, hogy nem tartják be a kínai és a nemzetközi munkajogi és munkavédelmi előírásokat, végkimerülésig hajtják a gyáraikban a főleg Kína kevésbé fejlett tartományaiból származó dolgozókat, rossz lakhatási körülményeket biztosítanak. A civil jogvédő szervezetek célkeresztjében eddig főleg az Apple legnagyobb gyártója – és egyben a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója – a Foxconn állt, de a vállalat a kiemelt médiafigyelem, az Apple sorozatos auditjai és a civil szervezetek folyamatos vizsgálódásai hatására több lépésben radikálisan megemelte a béreket, és állítása szerint sokat javított a különböző előírások betartásán is.

A mostani jelentés nem is a Foxconnról, hanem egy „kisebb”, 70 ezer főt foglalkoztató gyártóról, a Pegatronról született a China Labor Watch jóvoltából. A szervezet munkatársai inkognitóban idén március és július között vizsgálódtak a Pegatron három gyárában, ez alatt közel 200 interjút és számos fényképet készítettek állításaik alátámasztására. A most közzétett jelentés szerint a Pegatron fizetetlen túlórára kényszeríti a munkavállalókat, akiknek amúgy is számos diszkriminatív előírásnak kell megfelelni ahhoz, hogy egyáltalán munkába állhassanak. Nem viselhetnek tetoválást – ezt többször, nyilvánosan ellenőrzik –, nem lehet „szokatlan” frizurájuk vagy hajszínük, és a Pegatron nem veszi fel azt sem, aki alacsonyabb kb. másfél méternél, idősebb 35 évesnél, vagy bizonyos etnikai csoporthoz tartozik. A jogvédő szervezet szerint a gyárakban heti 66-69 órás a munkahét, ami magasan meghaladja a helyi 49 órás előírást, valamint az Apple legutolsó vizsgálatának eredményét, ami szerint a Pegatronban mindössze 46 órát kell dolgozni hetente.

A CLW jelentése szerint a dolgozók túlzsúfolt szállásokon laknak, és lavórokban mosdanak. Persze vannak zuhanyzó helyiségek is, de túl kevés, és azok állapota is sokszor kritikán aluli (az ott készült képek alapján nem csoda, ha az emberek inkább a lavórt választják). A munkavédelmi oktatás színvonala alacsony, a munkavállalók nincsenek tisztában az egészségre ártalmas anyagokkal, a napi 11-12 óra (heti hat napon) munka annyira kifárasztja őket, hogy a padokon vagy a padlón alszanak el.

A Pegatron nyilatkozatában tagadta a jelentésben foglaltakat, Jason Cheng vezérigazgató szerint folyamatosan tesznek azért, hogy az ott dolgozóknak minden ott töltött egyre jobb legyen.

Az Apple azt állítja, hogy a most nyilvánosságra került dolgokról eddig nem volt tudomásuk, és azonnal vizsgálatot indítanak a helyzet tisztázására. Ha pedig ennek eredményeként kiderül, hogy az embereket alulfizették vagy nem kompenzálták őket teljes mértékben, az Apple kötelezni fogja a Pegatront a teljes kártérítésre.

A China Labor Watch igazgatója szerint annyira rosszak a munkakörülmények, hogy a frissen munkába állók 25-30 százaléka már az első két hét után otthagyja a Pegatront. Li Qiang azt is elmondta, hogy vizsgálataik során azt tapasztalták, az ott dolgozókat kötelezik arra, hogy olyan dokumentumokat írjanak alá, melyen a valósnál sokkal kevesebb túlóra van feltüntetve.

Azóta történt

Előzmények