A navigáció miatt szakított az Apple és a Google

Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint az Apple azért szakította meg az együttműködést a Google-lal a térképes szolgáltatást illetően, mivel a Google nem volt hajlandó az iOS operációs rendszeren is biztosítani a valós idejű hangos irányítófunkciót (turn-by-turn navigation); melyet az Androidot használók viszont elérhetnek. Egy hasonló külső alkalmazást lehetett ugyan használni az iOS-en is, ám ennek színvonala elmaradt a Google-étól.

A forrás szerint a mobilpiaci verseny élesedése miatt az Apple úgy ítélte meg, hogy erre a funkcióra mindenképpen szükségük van, ám a Google – szintén versenypiaci okból – nem volt hajlandó licencelni a Google Térkép e szolgáltatását. Így, bár a forró hangulatú tárgyalásokon több kritikus ponton is ütköztek az érdekek, a szakításhoz végül is a Google ez ügyben tanúsított hajthatatlansága vezetett el. Ugyanakkor az Apple is visszautasított kéréseket: a Google szerette volna védjegyeit elhelyezni az alkalmazásban, illetve szerették volna iOS-en is kínálni a Latitude (Koordináták) nevű geolokációs szolgáltatást, ám az Apple mindkét kérést visszautasította.

A szakítás után az Apple kifejlesztette a saját szolgáltatását (hangirányítással együtt), ám a jelek szerint az erre szánt idő kevés lehetett, mert az „iMaps” még erősen béta-állapotú, és megjelenése sokat ártott a minőségre mindeddig kiemelt figyelmet fordító cég hírnevének.

Azóta történt

Előzmények