Az Apple és a gyermekmunka

Biztosan csak azt lehet kijelenteni, hogy megjelent az Apple legújabb felmérése, melyben annak a 2007 óta minden évben elvégzett vizsgálatnak az eredményeit ismertetik, ahol azt mérték fel, hogy a cég beszállítói, összeszerelő üzemei mennyire tartják be a foglalkoztatási körülményekre vonatkozó, az Apple által diktált előírásokat. Ám a szövegből mást-mást olvasnak ki az Apple pártolói, illetve ellenfelei.

A vitát még a hétvégén robbantotta ki Malcolm Moore, a Telegraph.co.uk sanghaji tudósítója, aki a jelentés ismertetésének a következő provokatív címet adta: „Az Apple elismerte, hogy gyermekeket dolgoztatnak összeszerelő üzemeiben”. Ezek után leírja, hogy a cég világszerte 102 olyan beszállítót auditált, akikkel szerződésben áll, s akiknek meg kell felelniük az Apple munkügyi kódexe előírásainak. Sem a gyárakat, sem az országokat nem nevesítik (az cégnek Csehországban, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, a Fülöp-szigeteken, Kínában, Tajvanon, Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban vannak partnerei), de kitérnek arra, hogy tavaly három gyárban legalább 11 olyan gyereket alkalmaztak, akik nem dolgozhattak volna még, mert fiatalabbak voltak 16 évesnél (15 évesek voltak, s a vizsgálat idején már nem dolgoztak ott).

A jelentésből más hiányosságokra is fény derült: több mint 60 gyárban a megengedett mértéknél többet dolgoztatták az alkalmazottakat, 24 partner kevesebb fizetést adott, mint minimálisan kellett volna, s 57 olyan üzemet is találtak, ahol a munkavállalók nem kapták meg az egyéb, béren kívüli juttatásokat. Olyat is találtak nyolcat, ahol a munkaközvetítők törvénytelenül túl magas közvetítői díjat számoltak fel. Az Apple felszólította a cégeket arra, hogy változtassanak magatartásukon, s legalább egy olyan gyár is akadt, akivel felmondták a szerződést a szabálytalanságok és az együttműködésre való hajlandóság hiánya miatt. Az Apple jelentése leírja azt is, hogy tanfolyamokat tartottak annak a közel 130 ezer munkásnak jogaikról, akik ezekben az üzemekben dolgoznak, s tréningeken készítették fel a menedzsereket és az ellenőröket is, hogy tudják, mik az előírások.

Apple
Ahogy az Apple látja (részlet a jelentésből)

Mind az Apple, mind a céget védők azzal érveltek, hogy vállalatuk auditálási gyakorlata szinte egyedülálló, s épp azt bizonyítja, hogy törődnek az ő termékeiket előállító munkásokkal. Épp azért hozták nyilvánosságra az adatokat szépítés nélkül, hogy elrettentsék a munkaadókat a szabályszegésektől, melyek száma egyébként az auditálásnak köszönhetően folyamatosan csökkent az elmúlt négy évben.

Az első tudósítás hangvétele miatt sokszor megrótt Malcolm Moore blogban válaszolt a vádakra, s a címből látható, hogy nem hátrált meg („Az Apple üzemei rosszabbak lettek, nem jobbak”). Itt arra mutat rá, hogy a cégnek épp azért kellett elkezdenie az évente ismétlődő auditálást, mivel hírhedtek voltak a beszállítói módszerei. Moore szerint a jelentés épp arra világított rá, hogy rosszabbak lettek a körülmények: tavaly a 2008-as 39 helyett 102 gyárat néztek meg, s összesen 17 „súlyos szabályszegést” állapítottak meg, ötször többet mint egy évvel korábban, s ez arányaiban is növekedést jelent. A statisztikák alapján a megfelelő körülményeket biztosító üzemek aránya egy év alatt 73 százalékról 57 százalékra esett vissza. Az valóban javulás, hogy bérproblémák a korábbi 65 százalék helyett csak 59 százalékuknál jelentkeztek, s a túlmunka aránya is visszaesett, 59 százalékról 54 százalékra, ám ez utóbbi azt jelenti, hogy a gyárak több mint felében még mindig többet dolgoznak az alkalmazottak, mint az előírásos maximum 60 óra. Emellett a jelentés világosan rámutat arra is, hogy az egyéb munkafeltételek még mindig katasztrofálisak szinte az összes gyárban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Az Apple beperelte a HTC-t

    A Nokiával szabadalmi vitába keveredett vállalat most egy tajvani riválisát vádolja lopással.

  • HP: a mi táblánk jobb az iPadnél

    A HP reklámháborút indított az Apple ellen, melyben a Flash-támogatást állítja a középpontba. Azt még nem tudni, mikor kerül piacra a vállalat internettáblája.

  • Mire használnád az iPadet?

    Egy amerikai felmérés szerint a géppel elsősorban interneteznének, zenét hallgatnának és filmet néznének a fogyasztók. A megkérdezettek harmada olvasna csak könyvet rajta.

Előzmények