Fizetésemelés és vizsgálat a Foxconnál

Az Apple az elektronikai iparágban eddig példátlan önkéntes vizsgálatot rendelt a Fair Labor Associationtől, hogy munkaügyi szakértőcsoportjuk térképezze fel a munkakörülményeket legnagyobb gyártójuk, a Foxconn sencseni és csengtui gyárában. Tim Cook, a kaliforniai vállalat vezérigazgatója azt mondta: „a munkásoknak minden munkakörnyezetben joguk van biztonságos körülmények között, tisztességes feltételek mellett dolgozni.” A tervek szerint a Fair Labor Association a Foxconn alkalmazottainak ezreit kérdezi meg élet- és munkakörülményeikről, beleértve az egészségügyi és biztonsági kérdéseket, a juttatásokat, a munkaidőt és a kapcsolatot a feljebbvalókkal.

Az elmúlt hónapok médianyomásának következményeként a Foxconn pénteken bejelentette, hogy a dolgozók fizetését 16 és 25 százalék közötti mértékben megemeli. Az Apple iPhone-ok és iPadek legnagyobb gyártója havi 1800 jüanra (285 dollárra) növelte a betanított munkások fizetését, míg a képzéseken részt vevők 2200 jüant is kereshetnek. A cég állítása szerint az említett bérek jelentősen meghaladják a kínai minimálbért. Két éve a médiában is kirobbant botrányok hatására a Foxconn elméletileg megkétszerezte a dolgozók addigi bérezését, a gyakorlatban azonban inkább a pénzek átcsoportosítása történt: amennyivel nőtt a munkások havi jövedelme, annyit veszítettek a különböző juttatások eltörlésén. Az év elején háromszáz munkás mászott fel a vuhani munkásszálló tetejére és fenyegetőzött öngyilkossággal, így tiltakozva a végkielégítésük megvonása miatt.

Az ABC News televíziócsatorna – elsőként a világon – nemrég riportfilmet forgatott a Foxconn dolgozóinak munkakörülményeiről, az anyagot a Nightline című műsoruk különkiadása keretében vetítette le kedden este. A stábot a cupertinoi cég invitálta meg a gyárba.


Az ABC News riportjának előzetese

Az elmúlt időszakban számtalan botrány tarkította a tajvani szerződéses gyártó működését. 2010-ben tizenhat ott dolgozó követett el öngyilkosságot feltehetőleg a cégnél uralkodó munkakörülmények következményeként. A makeITfair akciónap keretében tavaly megmozdulásokat szerveztek számos országban (köztük Magyarországon is), hogy felhívják az emberek figyelmét a gyár dolgozóira, Kínában, Tajvanon, Mexikóban tüntetést is tartottak az ügy érdekében.

Azóta történt

Előzmények