Szárnyal az Apple, ki tudja, hol áll meg?

Az elemzők régóta mondogatják, hogy az Apple rakétasebességű emelkedése nem tarthat örökké, előbb-utóbb elfogy a lendület. És bár a józan ész valóban ezt diktálná, egyelőre úgy tűnik, inkább utóbb ér véget a mesés növekedés, mint előbb. A cupertinói vállalat első pénzügyi negyedéves számai megint minden rekordot megdöntöttek, és fényéveket vertek a Wall Street várakozásaira is.

A december 31-én zárult – a szokásosnál egy héttel hosszabb – trimeszterben az árbevétel 46,33 milliárd dollár volt, 73 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az adózás utáni eredmény pedig 118 százalékkal, 13,06 milliárd dollárra nőtt. A bruttó nyereséghányad, a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel az egy évvel korábbi 38,5 százalékról 44,7 százalékra emelkedett.

Tim Cook vezérigazgató büszkén mutatott rá: soha annyi iPhone-t, iPadet és Macet nem adtak még el, mint a negyedév során. „És a lendületünk hihetetlenül erős, fantasztikus termékekkel készülünk” – tette világossá, hogy a cégben van még növekedési potenciál. A bővülést garantáló új készülékek között lehet az iPad márciusra várt harmadik generációja és az iPhone 5, mely ősszel kerülhet piacra. A Reuters által megkérdezett egyik elemző szerint ráadásul még számos olyan külföldi piac van, ahol nincs jelen a cég.

A negyedév során 37,04 millió iPhone-t adott el az Apple, 128 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az iPad-forgalom 111 százalékkal, 15,43 millió darabra, a Mac-darabszám pedig 26 százalékkal, 5,2 millióra nőtt. Az évek óta tartó trendnek megfelelően iPodok tovább szorulnak vissza: a 15,4 millió eladott készülék 21 százalékos visszaesésnek felel meg.

Tim Cook elemzői kérdésre válaszolva elmondta: a nagy iPad-vetélytársnak tartott Kindle Fire tablet megjelenése nem volt érezhető hatással az iPad forgalmára. „Jelentős mennyiséget fognak eladni, de úgy gondolom, az, aki iPadet szeretne, nem elégszik meg a korlátozott funkciókkal” – utalt arra, hogy az Amazon táblagépe kisebb teljesítményű, nem tartalmaz kamerát és 3G-vezérlőt.

Az Apple készpénzállománya a negyedévben 100 milliárd dollár közelébe nőtt. A vállalat a jelenlegi, második üzleti negyedévre 32,5 milliárd dollár árbevételt vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények