Mi volt előbb, az iPad vagy az iPhone?

Noha végül ez jelent meg a piacon előbb, eredetileg nem az iPhone-hoz, hanem egy táblagéphez találta ki a multi-touch érintésvezérelt felhasználói felületet az Apple – árulta el tegnap a vállalat vezérigazgatója. Steve Jobs erről a Wall Street Journal éves technológiai talk show-ján, az informatikai csúcsvezetőket felvonultató D: All Things Digital rendezvényen beszélt az őt faggató Walt Mossbergnek (Az eredeti, közel 90 perces interjú releváns részlete látható a beágyazott videóban).

„Most egy titkot fogok elárulni: az egész a táblagéppel kezdődött” – mesélte az Apple vezetője. Aki – mint mondta – már a 2000-es évek elején gondolkodott azon, hogy miként lehetne a számítógép billentyűzetét leváltani egy érintésvezérelt kijelzővel. A cég mérnökei a kérésére elő is álltak egy ilyen megjelenítő prototípusával, majd néhány hét múlva a felhasználó felületet fejlesztő egyik szakember bemutatta neki, hogyan lehetne a görgetést megvalósítani ilyen felületen. „Azt gondoltam: istenem, ebből egy telefont tudnánk építeni” – mesélte.

A táblagép tervét ezt követően félretették, „mert a telefon fontosabb volt”, és az elkövetkező éveket az iPhone fejlesztésével töltötték. Aztán amikor a vállalat szekere megint futni kezdett, újra elővették az ötletet, és a telefonnal szerzett tapasztalatokra építve elkezdtek dolgozni az iPaden.

Arra a kérdésre, hogy vajon az iPad idővel képes lesz-e helyettesíteni, kiszorítja-e majd a notebookokat, Jobs általánosabban válaszolt. A cégvezető úgy látja: a személyi számítógép, a PC, ahogy ma ismerjük, visszaszorulóban van, egyre kevesebben fognak ilyen komputereket használni a jövőben. „Ez a változás az emberek egy része számára szokatlan, kényelmetlen lesz, azok számára, akik a PC-világban nőttek fel, mint maga és én. Már elindultunk ebbe az irányba. Hogy az iPad lesz-e ez, ki tudja? Jövőre vagy öt év múlva törtnénik meg? Ki tudja? Egy biztos: erre haladunk” – mondta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények