Márciusban jön az Apple-csoda

Még e hónapban bemutatja, majd márciusban dobja piacra az Apple azt az új termékkategóriát teremtő, érintőképernyős készülékét, melynek fejlesztéséről néhány hónapja élénken pletykál a piac és a szaksajtó – írja most bennfentes forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal és a Bloomberg. A respektált gazdasági lap és hírügynökség a várható bevezetési menetrenden túl sok új információval ugyanakkor nem szolgál.

Az új eszköz – melyet nem szerencsés tábla PC-ként emlegetni – a hírek szerint viszonylag nagy, 10,1 hüvelyk átmérőjű, multitouch kijelzővel rendelkezik. Ez alapján egy nagyra nőtt iPod touchra lehet gondolni, amelyen a méretesebb megjelenítő miatt kényelmesebb videót nézni vagy elektronikus könyvet olvasni. Az Apple ennek megfelelően nemcsak zeneszámokat, filmeket és játékokat, de e-könyveket is kínáló bolti infrastruktúrát tervez mögé állítani, melynek megteremtéséről már jó ideje egyeztet a könyvkiadókkal.

Apple-táblaA Mac-, iPhone- és iPod-gyártó terveit ismerő, nevük elhallgatását kérő informátorok szerint a termék fejlesztésén évek óta dolgozik a vállalat, a munkát a májátültetése után idén nyáron ismét felvevő Steve Jobs vezérigazgató pedig kiemelt figyelemmel kíséri a projektet, sőt állítólag a jelenleg január végére tervezett termékbemutatót is ő vezényli majd le. A Wall Street Journal ugyanakkor megjegyzi, hogy a bejelentés és a piacra dobás időpontja még nincs kőbe vésve, mindkettő változhat. A lap szerint a készülékből kétféle, eltérő anyagokból épített dizájn is készült, azt azonban nem tudni, hogy ezek közül végül csak az egyik jelenik-e meg, vagy esetleg mindkettő.

Ha az eszköz valóban létezik, és a közszájon forgó specifikációkkal jelenik meg, megreformálhatja az elektronikus könyvek fiatal piacát. A színes és érintésérzékeny kijelzőnek köszönhetően ugyanis az olvasás interaktívabbá válhat, a szöveg mellett fényképek, animációk és videók is megjeleníthetők lesznek.

Azt egyelőre a szakértők csak találgatják, hogy mennyibe kerül majd. A múlt hónapban egy elemző 1000 dollár közelébe lőtte be a megcélzott árszintet, ezt azonban sokan túlzásnak tartják, illetve csak úgy tudják elképzelni, ha az a folyamatos internetkapcsolatot biztosító wifi- vagy 3G-előfizetést is tartalmazza.

Az Apple – ahogy korábban – most sem kommentálta az értesülést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények