A Nokia újabb pert akasztott az Apple nyakába

A Nokia az év utolsó napjaiban újabb frontot nyitott az okostelefonok piacán folytatott háborújukban az Apple ellen: az októberi támadás után ma újra csak szabadalomsértési pert indítottak az amerikai cég ellen.

Ahogy az ősszel az IT café is beszámolt róla, a Nokia októberben azzal vádolta meg az Apple-t, hogy több, a finn cég által kifejlesztett technológiát használ jogtalanul, s a Nokia szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó ezek felhasználási jogainak megvásárlására. Az Apple nem hagyta ezt szó nélkül, s nem sokkal később viszontvádakkal éltek, s azt állítják, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó invencióit, hanem éppenséggel az teszi ezt 13 Apple-szabadalommal.

A mostani keresetet a finnek az amerikai székhelyű Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (International Trade Commission – ITC) nyújtották be, s ebben azt állítják, hogy az Apple hét olyan kulcsfontosságú védett technológiát használ jogtalanul, melyet a Nokia fejlesztett ki.

A Nokia szóvivője szerint az ITC-nek harminc napja van annak eldöntésére, hogy indítanak-e az ügyben eljárást, ám ha ez így is történik, s az Apple-t el is marasztalják, a legkorábban 2011 elején léphetnek érvénybe a szankciók.

Az Apple egyelőre nem reagált a keresetre.

Azóta történt

Előzmények