Most az Apple következik?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vizsgálatot indított annak a feltárására, hogy nem versenykorlátozó-e az Apple üzleti gyakorlata a digitális zeneértékesítési piacon – írja a New York Times. A napilap forrásai szerint a tárca egyelőre előzetes adatgyűjtést folytat, és csak ezt követően dönt majd egy esetleges hivatalos trösztellenes eljárás megindításáról. Elsőként a lemezkiadókkal és az internetes zeneboltokkal vették fel a kapcsolatot.

A lap információi szerint a vizsgálat többek között arra keresi a választ, hogy visszaélt-e piaci erőfölényével az Apple a digitális zeneértékesítési piacon. A Billboard magazin márciusban számolt be arról, hogy az iTunes munkatársai arra próbálták rávenni a kiadókat, hogy azok ne működjenek együtt a rivális Amazon.com-mal közös promóciós kampányokban. Utóbbi korábban rendszeresen kínált a hivatalos megjelenés előtt egy nappal albumokat és zeneszámokat letöltésre a webáruházában, ha sikerült erre kizárólagos jogot szereznie a lemezcégektől. Az Apple azonban a beszámoló szerint a marketingtámogatások megvonásával fenyegette meg azokat a kiadókat, amelyek a konkurenssel ilyen üzletet kötöttek.

Az Apple óriási előnnyel vezeti az Egyesült Államok digitális zeneforgalmazási piacát: az iTunes Store-é e torta 69 százaléka, míg a második helyen álló Amazon MP3-bolt mindössze 8 százalékos szelettel rendelkezik. Bár egyelőre a minisztérium csak előzetes vizsgálatot folytat, már ez a tény is azt mutatja, hogy a szövetségi kormány szemében az egykor rétegpiacot kiszolgáló Apple meghatározó piaci erejű szereplővé nőtt.

„Ha már az igazságügyi minisztérium is mozgolódik, megvan az esélye annak, hogy potenciálisan komoly problémák elé néz az Apple. De anélkül, hogy tudnák, pontosan milyen tevékenységet vagy gyakorlatot vizsgálnak, nehéz lenne megmondani, milyen nagy a baj” – nyilatkozta a New York Timesnak egy versenyjogi szakértő. A vizsgálat hírét sem az Apple, sem az Amazon, sem pedig az igazságügyi minisztérium nem kívánta kommentálni.

Az Apple ellen vizsgálódik az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is, amely az Adobe panaszára az iPhone-ra írt szoftverek fejlesztési szabályzatának törvényességét ellenőrzi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények