A HTC beperelte az Apple-t

Az Apple által március elején szabadalombitorlással megvádolt HTC ellentámadásba lendült: az okostelefonokat gyártó tajvani vállalat öt szabadalma jogosulatlan felhasználásával vádolta meg amerikai riválisát. A panaszt – melyben az iPhone, iPad és iPod termékek amerikai forgalmazásának betiltását kérik – az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (ITC) nyújtották be tegnap.

Szakértők szerint a HTC válaszlépése a szabadalmi viták megszokott forgatókönyvét követi: a kölcsönös fenyegetés általában a peren kívüli egyezség kikényszerítését szolgálja. Az esetek nagy százalékában az ilyen ügyek keresztlicenc-megállapodással zárulnak. Kérdés, hogy a HTC által előhúzott öt szabadalom alkalmas-e a nyomásgyakorlásra. Közülük kettő a mobilkészülékek energiagazdálkodására, három pedig a „telefonkönyvek mobiltelefon-rendszerekben történő implementációjára” vonatkozik. Utóbbiak 1992-ből, a tajvani vállalat alapítása előtti időszakból származnak, ezeket feltehetően megvásárolták.

„Ennek a védekezési módszernek az a lényege, hogy a feleket keresztlicenc-megállapodásra kényszerítse, ehhez azonban hihető fenyegetéssel kell előállni. Ha az Apple csak nevetni fog rajtuk, nehéz lesz őket tárgyalóasztalhoz kényszeríteni” – mondta a Bloomberg-nek Rob Enderle elemző.

Az 1997-ben alapított HTC a Microsoft Windows Mobile operációs rendszerét használó okostelefonok legnagyobb gyártója, de a cég tavaly nyitott a Google Android platformja felé is. A HTC a világon elsőként dobott piacra Android-alapú mobilt, és e vállalat gyártja a Google első telefonját, a Nexus One-t is. Részesedése az okostelefonok piacán 4,8 százalék, míg az Apple 16,1 százalékos piacrészt mondhat magáénak.

Azóta történt

Előzmények