Kínáért? Mindent!

Az Apple vezérigazgatója belső források szerint ebben a hónapban Kínába utazik, hogy magas rangú kínai vezetőkkel tárgyaljon arról, hogy miképp lehetne a nemrég bevezetett állami tiltásokat visszavonni – írja a Reuters hírügynökség.

Tim Cook korábban sem zárkózott el a kínai utazásoktól, hivatalba lépése óta többször látogatott az országba – nyilvánvalóan azért, mivel tudja, hogy az Egyesült Államok után vállalata számára a második legfontosabb egybefüggő piac a jóval egymilliárd fölötti lakost számláló ázsiai ország. Az utazásoknak és a politikai vezetőkkel folytatott tárgyalásoknak megvolt az eredménye, az Apple egyre hatékonyabban jelent meg ezen a piacon, egyre több engedélyt és engedményt sikerült kiharcolni  a külső szereplők számára egyébként nem túl nyitott gazdaságban.

Mindez persze nem sima történet, több per is terheli az amerikai vállalat és Kína kapcsolatát, ám így is jelentős eredményeket sikerült elérniük.

Az egyébként beütemezett mostani látogatást két dolog is motiválhatja a szokásos kapcsolattartáson kívül: egyrészt az, hogy az Apple globálisan is a csúcsra ért, legutóbbi negyedéves jelentésük szerint 13 év óta először csökkent a vállalat árbevétele, és ezt tovább fokozhatja a kínai restrikciós politika, melynek egyik további jele, hogy a kínai kormány egy átfogó csomag keretében korlátozta az online szolgáltatások, így a külföldi online szolgáltatások megjelenését az országban, és ez az Apple könyves és filmes szolgáltatásait érzékenyen érintette. Pont azokat a szolgáltatásokat, amelyek felfutóban vannak. Az intézkedés fő oka, hogy a kormány a korábbinál is szigorúbban szeretné ellenőrizni a kínaiak számára elérhető médiatartalmakat.

A háttérben az áll, hogy a kínai elnök, Xi Jinping (Hszi Csin-ping - 习近平) a hazai gazdaság támogatása érdekében egy olyan programot hirdetett meg, melynek célja a külföldi függőségek felszámolása, legyen az banki vagy biztosítási üzlet, netán szórakozás stb. Ennek következtében az online cenzurális rendszert felhasználva a múlt hónapban egyszerűen lezárták az Apple említett szolgáltatásaihoz való hozzáférést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények