Az Apple-nek ki kell adnia, mennyibe kerül nekik egy iPhone

A szakmai portálokon az elmúlt hónapokban rengeteget vitatkoztak az Apple és a Samsung között lezajlott (és valójában még mindig folyó) nagy amerikai szabadalmi per bírónőjének, Lucy Koh-nak a szerepéről. Akik érzékenyek erre a momentumra, azok most újabb nyersanyaghoz juthatnak, ugyanis a bírónő tegnap egy fontos döntést hozott, melynek az Apple vezetői nagyon nem örülnek.

A határozat azzal kapcsolatos, hogy bár több mint egymilliárd dolláros kártérítést ítéltek meg az Apple-nek, ők ezt kevésnek találják, és ennél jóval többet szeretnének – kezdetben ennek háromszorosát, jelen pillanatban körülbelül dupláját. Ezt a kérelmet is Lucy Koh-nak kell elbírálni, ám ő határozatban jelentette ki, hogy a per jellege miatt a magasabb kártérítés elbírálásakor az Apple csak úgy használhatja fel bizonyítékként saját pénzügyi mutatóit, ha azokat nyilvánosságra is hozza. Ez azért lehet kellemetlen az iPhone gyártójának, mivel ugyan nyilvánosan működő részvénytársaságként időről időre, negyedévenként kötelesek nyilvánosságra hozni a pénzügyi mutatóikat, ám Lucy Koh ennél többet kér. Az igazán fájó az lehet, hogy az eladási és bevételi adatok mellett be kell mutatniuk és nyilvánosságra kell hozniuk azt is, hogy mekkora például az iPhone haszonkulcsa.

Habár a szaklapok állandó csemegéje minden új készüléknél, hogy mennyibe kerül a piac egyik legdrágább készülékének előállítása, maga a cég erről nem ad ki hivatalos információt – a törvény szabályozta közzétételnél ilyen típusú bontás nem előírás. Jelen esetben is arra hivatkozva próbálták megtagadni az adatokat, hogy az versenyhátrányba hozza őket.

Ám a bírónő ezt visszautasította: „Az Apple nem tudta bizonyítani, hogy az értékesítési, árbevételi, a hasznot, a nyereséget és a költségeket tartalmazó termékspecifikus adatok nyilvánosságra kerülése valóban előnyt jelentene a versenytársak számára” – szól az indoklás. Az adatokat így közzé kell tenni, az Apple-nek csak egyetlen esélye maradt: ha a fellebbez, és a fellebbviteli bíróság nekik ad igazat.

Azóta történt

Előzmények