Már a traktoripar is az Apple pénzgyártó taktikáját követi

A szakértők szerint az Apple az előfizetéses modell úttörője, ezt a mintát pedig egyre többen átveszik – már a traktoriparban meghatározó Deere is.

Nem titok, hogy a legtöbb szakértő az Apple-t tartja az úttörőnek az előfizetéses modell kapcsán, ami fogyasztói szempontból nem feltétlen mondható vonzó modellnek, üzletileg azonban annál jövedelmezőbb. Sok cég igyekszik lemásolni ezt a modellt, és egy ideje nem csak a tech szektorban.

A jelentések szerint a traktoriparban meghatározó Deere is úgy döntött, az Apple taktikáját követi, és a hardvert kiegészíti szoftverrel és előfizetéses modellel, hogy tovább emelje az árbevételeket.

A Deere és a riválisai persze önvezető járművekkel is foglalkoznak már, ahol a szoftver és az adatok még nagyobb szerephez jutnak – mindez egyben visszatérő árbevételt is jelent, amelyre oly sok cég vágyik. A Deere hivatalosan úgy fogalmaz, minél több technológiát fejlesztenek a gazdák számára, azok annál produktívabbá válhatnak, és kevesebbet költenek majd bizonyos tételekre.


[+]

A jövőben az automatizálás mellett a műholdas képanyagok és földadatok alapján való munkavégzés is nagy szerepet kap, az ágazatban pedig általánosan is nagy figyelem irányul az automatizált mezőgazdaságra, ami a mesterséges intelligenciára és az algoritmusokra, adatalapú döntésekre épít (erre példa az önvezető Deere 8R, ami ősszel, 500 ezer dollárért érkezik, de a funkciót külön kell megvenni). Ennek központi eleme a technológiai termékek skálázása, táptalaja pedig az ukrán helyzet mellett a sokat emlegetett munkaerő-hiány.

A Deere szerint néhány évbe telhet kiépíteni a visszatérő árbevételi modellt és az önvezető megoldásokat, elemzők szerint az új taktika még magasabb haszonkulcsot eredményezhet. Konkrét számokról ugyan nem beszéltek, de tavaly a General Motors azt mondta, hogy 2030-ra 25 milliárd dolláros szoftveralapú szolgáltatási bevételre készül, az önvezetős részleg pedig évi 50 milliárd dollárt is hozhat – gyakorlatilag minden autógyártó hasonló irányba indult el.

A Deere szerint a gazdák régóta aggódnak a rengeteg adat biztonsága és a cégek ebből való profittermelése miatt, de a gazdasági nyomás miatt könnyebb rábírni őket a befektetésekre. A többség azt mondja, sajnos ez az eddiginél is többe kerül, de remélhetőleg a költségek hosszú távon megtérülnek a jobb hatékonyság révén.

Azóta történt

Előzmények