Egyik nagy viszonteladója perli az Apple-t

Az Apple-nek nagy gyakorlata van a pereskedésben, de a vállalatot váratlanul érhette, hogy ezúttal a saját táborából jött a támadás. A céget most az egyik viszonteladója, a Franciaországban 16 boltot üzemeltető eBizcuss támadta meg a bíróságon, mivel úgy gondolják, hogy a Tim Cook által vezetett mamut tisztességtelenül jár el velük szemben.

François Prudent, az eBizcuss elnök-vezérigazgatója 30 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni 2011 harmadik negyedévében, ami véleménye szerint annak köszönhető, hogy nem kaptak elég készüléket sem az iPad 2-ből, sem a MacBook Airből, amit csak tetézett, hogy az utolsó negyedévben az iPhone 4S-sel is hasonló problémáik voltak. Mindez a vádak szerint azért történt, mert az Apple 2009-ben megnyitotta első hivatalos boltját Franciaországban: amióta a párizsi bolt üzemel, a viszonteladók nem kapnak megfelelő mennyiségű árut.

A cégvezető az Apple előírásaival kapcsolatban is elégedetlen, mert – mint elmondta – 2007 óta 6,5 millió dollárt, azaz közel 1,6 milliárd forintot költöttek arra, hogy az üzletek megfeleljenek a cupertinoi előírásoknak. Prudent vádjai között szerepel az eBizcuss üzleti ügyfeleinek levadászása is, azok ugyanis az Apple-től olcsóbban kaphatják meg a gépeket, mint maga a viszonteladó.

Az eBizcuss 1977 óta az Apple viszonteladója, ha tehát Prudent vádjai igazak, akkor nagyon is jogos a felháborodásuk. Ráadásul nem ők az elsők, akiknek problémát okoz az, hogy nagyjából 10 évvel ezelőtt az Apple saját bolthálózat üzemeltetésébe kezdett: az egyik legnagyobb viszonteladó, a MACadam 2005-ben húzta le a rolót az Apple magatartására hivatkozva, 2008-ban pedig egy skót viszonteladó volt kénytelen ugyanezt tenni. Magyarországon nincs hivatalos Apple bolt, és a jelek szerint egy darabig nem is lesz, de értesüléseink szerint az almás viszonteladók nálunk sincsenek különösebben előnyös helyzetben, azaz ki vannak téve az anyacég szeszélyességének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények