Obama nem engedélyezi az Apple-termékek kitiltását az USA-ból

Az amerikai kormányzat 1987 óta először élt vétójogával egy kereskedelmi ügyben, amikor nem engedélyezték az Apple termékeinek kitiltását az Egyesült Államok piacáról.

Júniusban az IT café is beszámolt arról a szokatlan döntésről, amikor is az amerikai kereskedelmi felügyelet fontos szervezete (International Trade Commission – ITC) egy 2011-ben indult szabadalmi vitában úgy határozott, hogy az Apple megsértette a Samsung egyik mobilos szabadalmát, ezért elrendelték néhány régebbi Apple-készülékre az importtilalmat (az eszközöket az amerikai cég Kínában gyártatja).

Azt is megírtuk, hogy az elnöknek, Barack Obamának 60 napja van arra, hogy jóváhagyja vagy megvétózza a döntést, ám korábbi megszólalásai alapján tudható, hogy az elnök hivatalos álláspontja szerint alapvetően elégedetlen a szabadalmi perekkel, az ezekre alapozott importtilalmat is határozottan ellenzi, így nagyon valószínű, hogy a minap a szabadalmi trollok elleni szigorú fellépést ígérő elnök nem hagyja jóvá az ITC döntését, illetve az esetet felhasználja arra, hogy elindítson egy, a parttalan és gyakran cirkuszi körülmények között zajló szabadalmi vitákat korlátozó folyamatot.

Nos, Obama annyiban beteljesítette a várakozásokat, hogy az amerikai kormány szombaton közölte: megvétózták az importtilalmat. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az adminisztrációból érkező vétó indoklása tartalmazza azt, hogy nem vitatják az ITC határozatának megalapozottságát, és ha a Samsung jogosan követeli a licencdíjakat, akkor azok behajtására minden joga megvan, a vétó csak az importtilalomra vonatkozik, melyet helytelen szankciónak tartanak.

Obama Administration ITC Letter by MikeIsaac

A döntésről értesülve az Apple szóvivője közölte, hogy üdvözlik a határozatot, mely azt mutatja, hogy kormányuk az innováció pártján áll, és elítélik a Samsung viselkedését, akik visszaélnek a szabadalmi rendszerrel. A Samsung képviselője csalódásuknak adott hangot, mivel szerintük a korábbi döntés minősítette helyesen az Apple viselkedését, akik a tárgyalások ellenére sem akarnak licencdíjakat fizetni.

Azóta történt

Előzmények