Meglepetés: Apple-termékeket tiltottak ki az USA-ból

Az amerikai kereskedelmi felügyelet fontos szervezete (International Trade Commission – ITC) tegnap igen meglepő döntést hozott: egy 2011-ben indult szabadalmi vitában úgy határoztak, hogy az Apple megsértette a Samsung egyik mobilos szabadalmát, ezért elrendelték néhány Apple-készülékre az importtilalmat (az eszközöket az amerikai cég Kínában gyártatja). Az elnöknek, Barack Obamának 60 napja van arra, hogy jóváhagyja vagy megvétózza a döntést.

A szóban forgó szabadalom egy olyan 3G-s mobiltechnológiára vonatkozik, amely több szolgáltatás egyidejű igénybevételét teszi lehetővé. Az érintett készülékek nem a jelenlegi legújabb termékek: iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G, illetve az iPad 2 3G.

Korábbi megszólalásai alapján tudható, hogy Barack Obama hivatalos álláspontja szerint alapvetően elégedetlen a szabadalmi perekkel, az ezekre alapozott importtilalmat is határozottan ellenzi, így – bár a Fehér Ház még nem kommentálta a döntést – nagyon valószínű, hogy a minap a szabadalmi trollok elleni szigorú fellépést ígérő elnök nem hagyja jóvá az ITC döntését, illetve az esetet felhasználja arra, hogy elindítson egy, a parttalan és gyakran cirkuszi körülmények között zajló szabadalmi vitákat korlátozó folyamatot.

Azóta történt

Előzmények