Dagad a kínai Apple-botrány: újabb hamis üzleteket találtak

Elsőre úgy tűnt, hogy egy minden lében kanál amerikai turista talán tájékozatlanságból eredő komolytalan blogbejegyzéséről van szó, ám ahogy teltek a napok, kiderült, hogy a BirdAbroad blog gazdája valami komolyba tenyerelt bele, mára már lassanként államközi botrány kerekedett abból, hogy az illető egy hamis Apple-boltról készített fényképeket egy kínai városban.

Az említett blogban egy Kínában, a Yunnan (Jünnan) tartomány fővárosának számító hétmilliós Kunmingban élő amerikai nő számolt be arról képes tudósításban, hogy egy olyan üzletre akadt a városban, mely látszatra olyan, mintha egy hivatalos Apple-márkabolt lenne (egyetlen apró hibát és az olcsóbb anyagokat nem számítva tökéletes a másolat, a logóktól kezdve a berendezésen át egészen az alkalmazottak munkaruhájáig), ám valójában nem az. A tudósítás bejárta – nemcsak a szak- – sajtót, egyrészt szenzációként tálalták, másrészt pedig sokan kétkedtek a vádban, mivel az Apple-nek sok helyen van hivatalos képviselete Kínában, Kunmingban is 13 szerződéses Apple-viszonteladó van.

Mostanra azonban már világossá vált, hogy a hölgy felkészült volt, az említett – megjelenésében professzionális – üzlet valóban nem hivatalos Apple-bolt, sőt, az önkormányzathoz eljutott információk alapján látványosan megindított, az összes, mintegy 300 elektronikai üzletre kiterjedő vizsgálat szerint a városban még négy ilyen, az Apple Store nevét jogosulatlanul használó „márkaboltot” „fedeztek fel”. A mai híradások szerint a hatóságok ezek közül kettőt a vizsgálat idejére azonnal bezárattak, mivel itt nem tudták felmutatni az amerikai vállalattal kötött licencszerződést. A másik hármat azért nem – áll a tudósítók szerint az önkormányzat honlapján –, mivel ezekben a boltokban nem akadtak hamis Apple-termékekre, illetve egyéb, a forgalmazásra feljogosító papírjaik is rendben voltak.

Apple Stoer

A történet érdekessége, ahogy erről a helyszíni tudósítók is beszámoltak, hogy bár Apple-nek Kínában összesen négy hivatalos Apple Store-ja van csak, viszonteladói szerződést viszont nagyon-nagyon sok vállalkozással kötöttek. Az elsőként „lebukott” üzlet vezetője is azzal védekezik, hogy rendes, szerződéses üzleti kapcsolatban áll az Apple-lel – igaz, az Apple Store kialakítására nem kapott engedélyt, de nagyon reméli, hogy ez mihamarabb megtörténik, mivel rengeteg pénzt fektetett a bolt létrehozásába.

A kereskedelmi védjegyeire az iparágban leginkább kényes, időnként a visszaélés gyanújára is hisztérikusan reagáló Apple egyelőre nem kommentálta a történteket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények