A Spotify miatt rászállhat az Apple-re az EU

A zenei streaming piacának vizsgálata kapcsán újabb trösztellenes eljárásra számíthat az EU-ban az Apple.

Jól értesült források szerint az EU és az Apple helyzete még jobban elmérgesedhet, ugyanis újabb trösztellenes eljárásra számíthat a cupertinói cég a következő hetekben, miután a Spotify panaszt tett a helyi hatóságoknál.

A zenei streaming piacán a verseny torzításával már tavaly is vádolta az Apple-t az Európai Bizottság, amely szerint az App Store korlátozó szabályai arra kényszerítik a fejlesztőket, hogy az Apple appon belüli fizetési rendszerét használják, és meggátolják őket abban, hogy más fizetési lehetőségekről informálják a fogyasztókat. Ilyen vagy olyan formában, de ez hatósági terítéken van az USA-ban, a briteknél, Dél-Koreában, Hollandiában és sok más országban.


[+]

Új bizonyítékok vagy módosítások után az EU versenyjogi hatósága általában további vádakkal folytatja a vizsgálatot – a jelentéseket sem az Apple, sem az EB nem kommentálta.

Az EU DMA-törvényei alapján a fentebbi gyakorlatok már illegálisak, de az USA tech óriásainak elvileg néhány éve még van, mielőtt ezért büntetni kezdenék őket. Az Apple-re 2024-től vonatkozhatnak az új törvények, addig is sokak szerint fontosak a hasonló trösztellenes ügyek.

Az EU trösztellenes törvényeit megszegő cégeket éves, globális árbevételük 10 százalékára is büntethetik, a versenyellenes gyakorlatok felfüggesztésének előírásával párhuzamosan. Az Apple nem csak a zenei streaming, de az e-könyvek és az Apple Pay kapcsán is az EU trösztellenes hatóságának célkeresztjében van.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények