Árfolyamrobbanással debütált a Freesoft

Tíz hónappal a tavalyi FHB-bevezetés után újabb részvénnyel bővült a Budapesti Értéktőzsde kínálata, tegnap ugyanis – a bürokráciával folytatott hosszas küzdelem után – megkezdődhetett a Freesoft-papírok adásvétele. (Az elmúlt egy évben ráadásul egy cég sem távozott a tőzsdéről, így elképzelhető, hogy hosszú idő óta először év végén több részvény lesz a parketten, mint az év elején volt.) A tőzsdeképes cégek klubjához az idén csatlakozó Freesoft részvényeit a nyár során a nyilvános kibocsátással egybekötött tőkeemelés során jelentősen túljegyezték, a cég számláira közel 700 millió forint folyt be akkor.

A tegnapi tőzsdei debütálás legalább ilyen sikeres volt. Amikor ugyanis Vaspál Vilmos, a cég igazgatóságának elnöke valamivel tíz óra után működésbe hozta a kereskedést jelképesen megindító csengőt, a cég papírjai már bő tíz százalékkal az 1800 forintos jegyzési ár felett forogtak. (A kiugró áremelkedés miatt a papírok kereskedését rövid időre fel is függesztették.) A forgalom is jelentős volt, mindössze két órával a nyitást követően már közel 130 millió forintnyi papír fordult meg a parketten. Záráskor a kibocsátási árnál 15,6 százalékkal magasabban, 2080 forinton állt, forgalma megközelítette a 170 millió forintot.

A bevezetés alkalmából tartott sajtótájékoztatón Vaspál Vilmos elmondta, hosszú távú céljuk egy budapesti székhelyű multinacionális számítástechnikai vállalat létrehozása. A növekedést akvizíciók és szerves fejlődés útján képzelik el, a tervek szerint még az idén több céget felvásárolnának. A növekedési sztorinak van egy másik pozitív eleme is. A tervek szerint ugyanis a Freesoft nem készpénzzel, hanem saját részvényekkel fizetne majd a megvásárolt társaságokért. A papírokat pedig a kibocsátás során befolyt pénz egy részéből a tőzsdén vásárolná meg, ami minden bizonnyal pozitív hatást gyakorol majd a részvények árfolyamára.

A kibocsátási tájékoztatóban ambiciózus növekedési terveket vázolt fel a Freesoft. Az elképzelések szerint a cég árbevétele az idén, jövőre és 2006-ban 30 százalék körüli mértékben nőne. Az EBITDA pedig 2004-ben bő kétszeresére, 249 millió forintra ugrana, majd ezt követően az is mintegy évi 30 százalékkal gyarapodna. A tervekbe azonban lehet, hogy már az elején némi hiba csúszik, néhány megrendelés ugyanis a tervezettnél később érkezett csak meg, ezért elképzelhető, hogy az idén már nem kerül be eredményük a társaság könyveibe – tudtuk meg Móricz Gábortól, a Freesoft stratégiai tanácsadójától.

Azóta történt

Előzmények