Jelentős növekedési tervek a Freesoftnál

A Freesoft kibocsátási tájékoztatójában a cég 2004-től 2006-ig évi 30 százalék körüli árbevétel-növekedést jelez előre. A tervekből becsülhető 2006-os eredménnyel és a mostani kibocsátási árral már csak 6-os lenne a részvény P/E-mutatója.

A jövő héten induló Freesoft-kibocsátás kapcsán a pesszimisták egyik fő ellenérve, hogy a társaság jövedelemtermelő képessége a közelmúltban nem volt túl nagy. A Freesoft Rt., amely nemrég két tagvállalat összeolvadásával jött létre, tavaly így együttesen is csak 24 millió forint körüli adózott eredményt ért el, ami a mostani kibocsátási árfolyammal (1800 forint) és alaptőkével (1,05 milliárd forint) 80 körüli P/E-hányadost jelent.

A kibocsátási tájékoztató ugyanakkor ambiciózus növekedési terveket vázol fel. "A FreeSoft célja, hogy a megvalósított szakmai befektetéseinek és a tervezett akvizícióinak segítségével a következő 2-3 évben erőteljesen növelje forgalmát, ezáltal biztosítva az iparági átlagot meghaladó növekedési ütemet" – írja a dokumentum. Árbevételre és EBITDA-ra (kamatfizetés, adók és amortizáció levonása előtti eredmény) számokat is közöl. Ezek szerint az árbevétel az idén, jövőre és 2006-ban 30 százalék körüli mértékben nőne. Az EBITDA pedig 2004-ben bő kétszeresére, 249 millió forintra ugrana, majd ezt követően az is mintegy 30-30 százalékkal gyarapodna. Mindez úgy, hogy a menedzsment a dokumentumban csak a minimális, névértéken 50 millió forintos (árfolyamértéken 90 milliós) nyilvános tőkeemelés megvalósulásával számolt.

Az EBITDA-ból az adózott eredményre következtetni önmagában merész vállalkozás lenne, ám van a tájékoztatónak egy olyan mondata is, mely szerint "eredményesség tekintetében az évi 15-20 százalékos árbevétel-arányos nyereség a cél". Ha a 2006-ra tervezett – vagy remélt – 1,684 milliárdos árbevétel 20 százalékát tekintjük adózott eredménynek – ez 336,8 millió forint –, az viszonylag logikusan illeszkedik az arra az évre tervezett 421 millió forintos EBITDA-hoz. (A cégnek ugyanis, legalábbis egyelőre, elég kevés az amortizálandó eszköze, hitelek nélkül dolgozik, az adó pedig viszonylag jól kalkulálható.)

Ezzel az adózott nyereséggel, változatlan, 1800 forintos árfolyammal és a minimális tőkeemelés után előálló 1,1 milliárdos alaptőkével számolva a részvényenkénti eredmény 2006 után 306 forint lenne, a P/E-mutató pedig 5,9. A pesszimistáknak persze ezek után is maradhat bőven muníciójuk. Egyrészt mert a hosszú távú stratégiai tervek sok tőzsdei kibocsátónál maradtak már beteljesületlen álmok. Másrészt akik alaposabb elemzésnek vetették alá a cég mérlegét, azoknak feltűnhetett a magas goodwill, a két társaság fúziója során alkalmazott jelentős cégértékelési különbözet.

A Fríz 68 Rt.-be beolvadó Freesoft Kft. értékét ugyanis a független szakértő 850 millió forintra becsülte, a tájékoztatóban részletezett hazai és nemzetközi piaci összehasonlítás alapján. A kft. saját tőkéje tavaly év végén ugyanakkor csak mintegy 211 millió forint volt. Az átalakulási mérlegben ezért szerepel az "üzleti vagy cégérték" soron 723 millió forint. A részvények kibocsátási ára pedig még ezen felül is jelentős, 80 százalékos ázsiót tartalmaz a névérték – és az azzal csaknem megegyező saját tőke – felett.

A növekedési sztorin kívül pozitívum, hogy a részvényeknek lehet egy nagy vevője, maga a Freesoft. A cég menedzsmentjének legutóbbi nyilatkozata szerint ugyanis  a tervezett akvizíciók során Freesoft-részvényekkel fizetnének az eladóknak, amelyeket a tőzsdén vásárolnának meg. Ez nyilván terv, a tájékoztató sem említi, de ha megvalósul, pozitív hatása lehet az árfolyamra. A megoldás további előnye, hogy egyfajta ösztönzési rendszerként működhet. A Freesofthoz hasonlóan ugyanis a felvásárlási célpontok is vezetők és dolgozók tulajdonában lehetnek. Részvényopciós program egyébként a leendő tőzsdei társaság tervei között is szerepel, bár a jelenlegi alaptőke eleve nagyrészt a menedzsment kezében van.

Azóta történt

Előzmények