Átadták a Budapesti Műszaki Főiskola új épületét

Ma átadták Óbudán a 125 éves múlttal rendelkező Budapesti Műszaki Főiskola új épületét. Az Oktatási Minisztérium Felsőoktatás-fejlesztési Programja keretében megvalósult, 2 milliárd 800 millió forint értékű beruházás nyomán 6000 négyzetméter alapterületű épület-együttessel gyarapodik a BMF. Az épületben helyet kapott tíz előadóterem, a Neumann János Informatikai Főiskolai Kar, a Rektori Hivatal, valamint a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság is.

Az új épület biztosítja az informatikai képzés korszerű feltételeit, a főiskola informatikai-kommunikációs hálózatának modernizálását, az egységes elveken történő információgyűjtést, feldolgozást és az információcserét.

Az IBM Magyarország több tízmillió forintos támogatásával a BMF Informatikai Karán Intelligens Tudásmenedzsment Innovációs Központ létesül. A Központ elsőként egy két és fél éves projektet indít el, amelynek célja intelligens tudásértékelő-rendszer fejlesztése.
Dr. Sima Dezső egyetemi tanár, az Informatikai Kar főigazgatója kifejtette: az e-learning, más elektronikus oktatási formák és a távtanulás egyre jobban terjednek, ezt azonban nem követi a tudás értékelésének hasonló mértékű előrehaladása. Az értékelés ma lényegében feleleletválasztós, totó-szerű tesztekre épül, amelyek nem feltétlenül adnak megfelelő képet a valódi ismeretekről, ezért szükséges a tudás értékelésének fejlesztése.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója aláhúzta, hogy a cégek és egyetemek, főiskolák közötti együttműködés a felsőoktatás és a versenyszféra érdekeit egyaránt szolgálja, mert az intézmények korszerű ismeretekkel vértezhetik fel hallgatóikat, megfelelő körülmények között, a vállalatok pedig építhetnek a végzettek hozzáértésére.
Az IBM-nél egyre nagyobb szerep jut a szellemi tőkének, s az ügyfelek kiszolgálása érdekében jelentős az igény nyelveket beszélő, jól képzett munkaerőre. A diákok, hallgatók, tanárok és oktatók, illetve az élethosszig tanulók képességeinek kibontakoztatása érdekében az Oktatási Minisztérium és az IBM Magyarország megállapodott abban, hogy folyamatos szakértői konzultációt folytatnak az ehhez kapcsolódó területeken.

Magyar Bálint miniszter az IBM és az Oktatási Minisztérium közötti együttműködési megállapodás aláírása alkalmával kiemelte, hogy az oktatási tárca örömmel üdvözöl minden olyan kezdeményezést, amelyben a vezető technológiai cégek a magyar felsőoktatási intézményekkel való szorosabb együttműködést szorgalmazzák. A már a tavaly megkezdett felsőoktatás fejlesztési program része az egyetemi innovációs központok kialakítása. Az Oktatási Minisztérium a vezető technológiai vállalkozások közül azokkal, amelyek az oktatás támogatására hazánkban is jelentős forrásokat fordítanak, az oktatási célok elérése érdekében egyetértési megállapodásokat kötött. Ilyen jellegű megállapodás köttetett a Microsoft-tal, a Cisco-val, valamint a SUN-nal is. Az együttműködés egyik fél részére sem ró kötelezettséget, mindössze az oktatást támogató megoldások kutatásában való együttműködési szándékot fejez ki.

Az épület terveit a Mérték Építészeti Stúdió Kft. készítette, a kivitelezést a Kész Kft., a beruházás lebonyolítását a GAUFF Mérnöki Iroda végezte.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények