Nagy átalakításra készül a HP?

A Hewlett-Packard összevonná számítógépes és nyomtatási üzletágát – értesült belsős forrásoktól a Wall Street Journal. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a szerkezeti átalakítás részleteit még nem véglegesítették, a végső szót az ügyben Mark Hurd vezérigazgató mondja majd ki. A terv érdekessége, hogy négy és fél évvel ezelőtt – mikor kinevezték a vállalat élére – éppen ő volt az, aki az elődje, Carly Fiorina által néhány hónappal korábban összeboronált két divíziót szétválasztotta.

Persze azóta sok minden változott. 2004-ben a HP nyomtatási és képalkotási üzletága volt a vállalat profitgyára, miközben a PC-s biznisz nem brillírozott: előbbi termelte az összesített nyereség 70 százalékát, míg az utóbbi csupán 5 százalékkal vette ki a részét. Az elmúlt években azonban a nyomtatási részleg lendülete elveszett, az árbevétel-növekedés üteme folyamatosan lassul, a számítógépes divízió viszont nyereségesebben működik, és nem mellesleg a HP e termékkörben a Dellt megelőzve világelső gyártóvá vált.

Sokak szerint a Hurd által a PC-s részleg gatyába rázására leigazolt korábbi Palm-vezér, Todd Bradley érdeme ez, az átszervezés után állítólag őt neveznék ki az egyesített megaüzletág élére. Az, hogy mi lesz a nyomtatási és képalkotási főnök, Vyomesh Joshi sorsa, egyelőre nincs eldöntve, bár a lap szerint nem kizárt, hogy veterán HP-s – akit vezérigazgatói ajánlatokkal is megkerestek az utóbbi években – elhagyja a céget.

A HP a legutóbbi, július 31-én zárult harmadik üzleti negyedévét 27,5 milliárd dollár árbevétellel és 1,6 milliárd dollár nettó nyereséggel zárta. A PC-s üzletág forgalma 8,4 milliárd dollár, üzemi eredménye pedig 386 millió dollár volt, míg a nyomtatási részlegé 5,7 milliárd, illetve 960 millió dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények