Gyászos évet zár a hazai IT-piac


Hegedüs Gábor

A 2009-es évet egy U-betűhöz hasonlította, és a mozgalmas, kiszámíthatatlan, zsugorodó jelzőket használta Hegedüs Gábor vezérigazgató azon a sajtóbeszélgetésen, ahol a HP Magyarország vezetői értékelték az elmúlt időszak hazai IT-piaci történéseit.

Az aktuális kérdés az: vajon a most, az ünnepek előtt tapasztalható élénkülés egy hosszabb távú folyamat kezdete, vagy januártól ismét számolhatunk a csökkenő kereslettel s az ehhez kapcsolódó leépítésekkel és bércsökkenésekkel, az általános költségmegszorításokkal. Erre talán majd a következő negyedév zárásakor kaphatunk választ, mindenesetre – a néha drasztikusnak tetsző költségvágások után és mellett – a HP hazai leányvállalata bizakodóan vág neki 2010-nek.

Változó (túlélő) vállalati IT-stratégiák

Bizakodóak a HP vezetői, mert a nemzetközi adatok már fellendülést jeleznek az iparágban, és a vállalati megoldásokat szállító divízió – mely az idén az EDS-integrációval erősödött – szolgáltatásokban és árbevételben is bővülésre számíthat. Ez a részleg 14 százalékos csökkenéssel zárta az október 31-én véget ért 2009-es üzleti évet Magyarországon, de piaci részesedését meg tudta tartani, sőt néhány szegmensben még növelte is. A 2008-ról áthúzódó megállapodások, illetve a hosszú távú szerződések megalapozták a piaci részesedés megtartását, viszont a szoftvereladások területén a 10-15 százalékos piaci átlaggal nagyjából összhangban csökkentek a bevételek.

A kisebb szerverek eladásánál volt leginkább megfigyelhető az általános tendencia, az év elején és az utolsó hónapokban viszonylag élénk kereslet volt tapasztalható, míg a felső kategóriás kiszolgálóknál a második félévre beszűkült a kereslet. Az üzleti kritikus rendszerek területén gyakorlatilag egész évben zárva volt a piac.

Rejtélyes államigazgatási koncepciók

Az IT café kérdésére Hegedüs kitért az államigazgatás informatikai fejlesztésének témakörére is. A konkrét kérdésünk arra vonatkozott, van-e a HP-nak javaslata az állami, kormányzati, közigazgatási informatikai fejlesztések területére egy megszorított költségvetési környezetre? A vezérigazgató úgy gondolja, sok tekintetben érdemes lenne körülnézni a világban, hogy ez a szektor máshol hogyan működik. Példaként említette: egy amerikai államnak van kormányzója, van pénzügyi vezetője és persze van informatikai vezetője is – valahogy úgy működnek, mint egy cég, így van olyan informatikai szakember is, akivel a vállalatok szót értenek.

Hegedüs véleménye szerint el kellene érni, hogy akár a mai struktúrában vagy egy jövő évben elképzelhető koncepcióváltásnál ne szigetszerű rendszereket, hanem egymással jól kommunikáló, valamilyen standard interfészen keresztül működő megoldásokra törekedjenek a döntéshozók. Egyszerre nem lehet nagyot ugrani, amit el akarunk érni, ahhoz nálunk öt-tíz év kell, s így már nehéz megjósolni, mi is lesz a jó megoldás azokban az években. Ha már megvalósulna rövidebb távon, hogy az adatbázisok átjárhatóvá és összekapcsolhatóvá válnának, egységes felületen jelennének meg akár az államigazgatásban dolgozók, akár a felhasználó állampolgárok számára, az már sokat jelentene.

Az amerikai CIO példájára visszautalva azt is megfogalmazta a HP-vezér, hogy ezen a területen szükséges valamilyen központosított irányítás. Mi már talán megtanultuk a demokráciát az elmúlt tíz-húsz évben, s azt is gondoljuk, hogy az informatika egyszerre tud decentralizált és ugyanakkor központosító is lenni. Arra kell nagyon vigyázni, hogy a két dolgot mikor, milyen mértékben vegyítjük. Sokszor halljuk, hogy azért nem jó egy központosított informatikai rendszer, mert nem demokratikus. Attól még demokratikus lehet a megoldás, ha a centralizált módot választják, és az hatékonyan működik, ráadásul az is fontos szempont, hogy Magyarország kis ország, s itt nagyon sok mindenből nem kell 2-3 párhuzamos megoldás – válaszolta zárásként kérdésünkre a cégvezető.

Háromszor annyi notebook fogy, mint asztali gép

Takáts Kristóf, a HP PC-üzletágának vezetője szerint a hardverkereskedelmet érintette leginkább a pénzügyi válság: a második félévben jelentősen csökkentek az eladások. A klienseszközök értékesítésénél a hazai piacon nagyjából 30 százalékos visszaesést regisztráltak, a HP forgalma e szegmensben közel 20 százalékkal esett vissza, bár azt sikernek könyvelik el, hogy sikerült megtartaniuk a 30 százalék körüli piaci részesedésüket. Az okokat nem nehéz kikövetkeztetni: a hazai vállalatoknál most nem a kliensgépek beszerzése a kiemelt cél, sokkal inkább a költségek lefaragása.

A termékcsoportok megoszlását tekintve Magyarországon ma már háromszor annyi notebook talál gazdára, mint asztali gép: az értékesítés 75 százalékát a noteszgépek teszik ki, míg a desktop PC-k már csak 25 százalékot adnak. A HP-nál ez az arány némileg eltérő: a 2009-es üzleti évben a vállalat eladásainak 60 százaléka volt notebook és 40 százaléka asztali gép. Az eltérés legfőbb oka, hogy a nagyvállalati és államigazgatási szegmensekben – ahol az értékesítésnek mintegy felét a HP mondhatja magáénak – még mindig jóval nagyobb kereslet mutatkozik az asztali eszközök, mint a mobil munkaállomások iránt. E két szegmenst még a fogyasztói piacnál is erőteljesebben érintette a válság, ám egyre több vállalat, illetve államigazgatási szervezet kacérkodik a HP vékonykliens-alapú, valamint virtualizációs megoldásaival.

Tavasszal egyébként újra visszatért hozzánk a Compaq brand (Mini és Presario), s 2010-re is várható a paletta új színekkel történő bővítése – ahogy a HP-nál fogalmaznak: izgalmasabbnál izgalmasabb eszközökkel kívánnak hozzájárulni mind a hatékonyabb munkához, mind a felhőtlen szórakozáshoz.

Nagy bajban a viszonteladók a hardverpiacon

A válság a hazai számítástechnikai kereskedelemben leginkább a viszonteladókat érinti. A HP vezetői szerint ma már olyan alacsony árrésekkel dolgoznak egyes kereskedők, hogy rövidesen többen vállalkozásuk bezárására kényszerülhetnek a kis vállalati méret, a saját tőke alacsony mértéke, a szabad cash flow hiánya és a magas hitelállomány miatt. 2010-ben a csődhullám elkerülhetetlennek látszik, a hardverpiacon a viszonteladók válaszút előtt állnak. Talán csak az online kereskedők reménykedhetnek, no meg a nagy bevásárlócentrumok, de ez utóbbit már nem a HP-s főnökök, hanem mi gondoljuk így.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP
  • EDS

Azóta történt

  • Cloud-ellenőrzést kínál a HP

    A HP bemutatta megújult biztonsági portfólióját, melynek a hagyományos nagyvállalati megoldások mellett kiemelt területe már a cloud computing is.

  • Itthon a HP a legnagyobb PC-gyártó

    Az eladásokban még jelentős a részesedése a desktopoknak, mivel a nagyvállalatok és a közszféra még mindig e PC-típust keresi.

  • Vége a válságnak az IT-iparban?

    A világ egyik legnevesebb piackutatója szerint az információtechnológiai ipar már nem a gödör alján van, hanem elindult a felkapaszkodás.

  • Távozik a HP Magyarország vezére

    Hegedüs Gábor április 30-tól közös megegyezéssel távozik a PC-gyártó hazai leányvállalatának éléről.

Előzmények