Tömeges tiltakozás Ausztráliában a netcenzúra ellen

A hét végén több százan vettek részt azokon a gyűléseken Ausztrália nagyobb városaiban, ahol a kormányzat internetes tartalomszűrése ellen tiltakoztak. Az interneten is elindult a kampány a cenzúra ellen, aláírásgyűjtés is folyik, s igyekeznek leleplezni a hamis politikusi állításokat.

A többek között Brisbane-ben, Melbourne-ben és Sydneyben is megtartott tiltakozó akciókat a Digital Liberty Coalition (DLC) nevű civil csoport szervezte, s a szónokok elmondták, hogy a protestáció legfőbb oka az, hogy ez a tartalomszűrő rendszer kormányzati kézben igen aggályos, mivel magában rejti a más, politikai célú felhasználás lehetőségét is, s nem csak a hivatkozott „Védjük meg gyermekeinket a pornótól!” kampányt szolgálhatja ki. A felszólaló szakértők újra elismételték azt a már százszor kifejtett érvet, hogy a jelenleg alkalmazott rendszer megkerülése, kijátszása egy technológiailag közepesen képzett ember számára gyerekjáték, s így a korlátozás értelmét veszti. Ugyanakkor azzal is érveltek, hogy a szülői felelősséget nem válthatja ki egy állami beavatkozás, mely még inkább arra sarkallja a felnőtteket, hogy gyermekük biztonságban van a neten, tehát nem kell ezzel (sem) törődniük. A feketelistákra alapuló rendszer más ellenzői azt is kifejtették, hogy e technológia alkalmazása az internetes adatáramlás sebességét is csökkenteni fogja.

A kísérleti fázis már elindult, de a szolgáltatók részéről sem egységes az álláspont, például Ausztrália legnagyobb szolgáltatójának, a Telstrának egyik vezető képviselője a kormányzati szűrést „hóbortos vágyálomnak” nevezete, s cége nevében elutasította a filter alkalmazását.

Azóta történt

Előzmények