Cenzúraháború a szenátor és a YouTube között


A YouTube már több szempontból is komoly szerepet kap, kapott az amerikai politikai csatározásokban (elegendő arra utalni, hogy a világ egyik leglátogatottabb oldalát az elnökválasztási kampány kiemelt terepének tekintik a jelöltek), s az elmúlt napokban egy újabb ügy kényszerítette a videomegosztó tulajdonosait cselekvésre.

Történt ugyanis, hogy május 19-én, hétfőn Joseph Lieberman szenátor, volt demokrata alelnökjelölt, a Belbiztonsági és a Kormányzati Ügyek Bizottságának (Homeland Security and Governmental Affairs Committee) elnöke levelet intézett a YouTube-ot birtokló Google elnök-vezérigazgatójához, Eric Schmidthez, melyben azt követelte, hogy minden olyan videót távolítsanak el, amelyet iszlám terrorista szervezetek készítettek és töltöttek fel saját céljaik propagálására. Mint Lieberman kifejtette, e videók közül sokat az al-Kaida terrorszervezet készített, s ezeken gyakran láthatóak erőszakos jelenetek, amelyeken például amerikai katonákat ölnek meg.

A Google gyorsan reagált a szenátor kérésére, s eltávolítottak 80, erőszakos jeleneteket tartalmazó videót – mivel megsértették a YouTube alapelveit, felhasználási feltételeit. A YouTube hivatalos blogjában ugyanakkor kifejtik, hogy a szólásszabadság tiszteletben tartása miatt politikai, elvi, vallási okokból semmilyen tartalmat nem fognak letörölni. A YouTube alapelveiben szerepel, hogy erőszakos vagy gyűlöletkeltésre alkalmas, uszító videókat tilos feltölteni, ebből a szempontból vizsgálták át az anyagokat, s ahol ilyet találtak le is törölték, ám amely nem lépi át a megszabott határt, ahhoz nem nyúlnak. Ha egy videó nem Lieberman szemléletét tükrözi, ám a felhasználási feltételeket egyébként nem sérti meg, akkor az marad, mivel a véleménynyilvánítás szabadsága a YouTube legfontosabb alapelveinek egyike.

Lieberman erre még kedden írt egy újabb levelet, melyben értékeli e lépést, de kifejezi elégedetlenségét, mivel szerinte még sok olyan anyag maradt, amelyeket az al-Kaida vagy hozzá közel álló csoportok készítettek az amerikai csapatok megtámadásáról. A szenátor további tisztogatást követel, s ha a jelenlegi felhasználási feltételek nem teszik ezt lehetővé, akkor a Google vezessen be új szabályokat.

A Google a YouTube-bal kapcsolatban a 2006-os felvásárlás óta kifejezetten rugalmasan viselkedik, a legtöbbször kompromisszumokra törekednek a különféle panaszokkal kapcsolatban – például a szerzői jog által védett anyagok esetében is igyekeztek úgy megoldani az ügyet, hogy elkerüljék a kiadók haragját, de felhasználóikat se veszítsék el. A jelenlegi törvényi szabályozás egyébként nem kötelezi a Google-höz hasonló szolgáltatókat, hogy cenzúrázzák az oldalaikon megjelenő tartalmakat, vagyis az oldal gazdája nem felelős az oda feltöltött anyagokért. Igaz – ahogyan a Cneten Anne Broache kissé fanyarul megjegyzi –, hogy Lieberman mint szenátor komoly esélyekkel kezdeményezhet törvénymódosítást, amely esetleg szigorúbban szabályozná a közösségi, videomegosztó oldalak tartalmát.

Azóta történt

Előzmények