Nehéz a dolga az internetcenzornak

Peking a pornográf, illetve morális szempontból elfogadhatatlan weboldalak ellen indított újabb hadjárata január eleji megindítása óta 1250 szájtot állíttatott le – derül ki az AP híradásából. A fő internetcenzor azonban úgy látja: sziszifuszi munka az övék, mert a bezáratott oldalak helyett újak indulnak nap mint nap.

Liu Cseng-zsung (Liu Zhengrong), az internetet felügyelő hivatal igazgatóhelyettese a hírügynökségnek elmondta, hogy január 5-e óta 41 embert tartóztattak le. „Látható eredményeket értünk el, de ez csak egy fázis. Még sok a tennivalónk” – fogalmazott.

A kampány meghirdetésekor a hatóságok a legnagyobb internetszolgáltatókat és a leglátogatottabb oldalakat – köztük a Google-t és a piac kétharmadát uraló kínai versenytársát, a Pajtut (Baidu) – is figyelmeztették, hogy többet kell tenniük az állampolgárok számára káros tartalom kiszűrése érdekében. Az elemzők szerint azonban a szigorítás összefüggésben áll azzal, hogy a gazdasági válság Kínát sem hagyta érintetlenül, illetve az uralkodó Kommunista Párt aggodalmaival, mivel idén lesz a huszadik évfordulója az 1989-es véres eseményeknek, s tartanak a megemlékezésektől.

Mindenesetre az országban tiltottnak számító pornót nehéz lesz kiirtani az internetről. Kínában nemcsak az internethasználók száma nő elképesztő ütemben – nemrég haladta meg a 298 milliót –, hanem a weboldalaké is. Liu adatai szerint naponta 240 ezer új felhasználó és 3000 új szájt jelenik meg a „kínai interneten”. „Számunkra az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy az internet folyamatosan nő. Hosszú távú, összetett és nagy munka vár ránk” – mondta.

A cenzor arra kérdésre, hogy várható-e szigorított tartalom-ellenőrzés a Tienanmen téri vérengzés évfordulója kapcsán, kitérő választ adott. „Világos törvényi előírások vannak arra vonatkozóan, hogy milyen információt nem szabad az interneten közzétenni” – fogalmazott.

Azóta történt

Előzmények