Negyven digitális tévéadás is indulhat hazánkban

Magyarország számára akár 30-40 országos földfelszíni sugárzású digitális televízió- és számos új rádiócsatorna működtetését teszi lehetővé az elmúlt hét végén Genfben, az RRC06 nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény – jelentette be hétfőn a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, Pataki Dániel. A többéves előkészítést követően, 101 ország részvételével egy hónapig tartó Körzeti Rádiótávközlési Értekezleten Magyarországot a kormány határozata alapján az NHH, az egykori Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal (KFGH) szakemberei képviselték. A találkozó jelentősségét jelzi, hogy az előző ilyen súlyú frekvenciaelosztó rendezvény 1961-ben, Stockholmban volt, és az akkori frekvenciakiosztás – 2012-es analóg-digitális átállással számolva – 50 évre határozta meg az analóg műsorszórás feltételeit, és Magyarország számára csak nagyon szűkös kereteket biztosított.

A június 16-án, Genfben befejeződött konferencián a részt vevő országok ismét több évtizedre szóló frekvenciafelhasználási lehetőséget kaptak. A digitális földfelszíni televíziózás beindításával, valamint a rádiózás digitalizálásával a magyarországi televízió- és rádióműsorszórási kapacitás a többszörösére bővül – mondta Pataki Dániel. A Genfben elért eredmény összességében 8 televíziós és 3 rádiós multiplexet jelent, ami a korábbi legoptimistább várakozásoknak felel meg. Figyelembe véve, hogy egy multiplexben a jelenleg leginkább elterjedt MPEG-2 tömörítési eljárással 4-5 tévéműsor, illetve 6-8 rádióadás sugározható, a Genfben megszerzett kapacitás 30-40 országos televízió- és mintegy 20 rádióműsor sugárzását teszi lehetővé a teljes digitális átállást követően.

Az audiovizuális kínálatot tovább növelheti, hogy a fejlettebb tömörítési eljárás alkalmazásával ezt a kapacitást meg is lehet duplázni. Az országos adások száma természetesen függvénye annak, hogy milyen arányban kerülnek a kapacitások megosztásra az országos, illetve regionális adások között. A megszerzett frekvenciák a műsorok számának növelése mellett olyan új szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszik, mint az interaktív televíziózás, a HDTV vagy a DVB-H (mobil televíziózás).

A genfi konferencia döntése értelmében az UHF sávban az analóg adás legkésőbb 2015-ig, a VHF sávban pedig 2020-ig sugározható. Magyarország számára azonban a teljes digitális átállás határideje 2012 eleje, az EU határozata szerint ugyanis a digitális műsorszórásra történő átállást eddig kell befejezni az EU-ban. A genfi egyezmény értelmében az átmeneti időszakban új analóg műsorszórási engedélyt már csak a digitális tervezéssel összhangban lehet kiadni.

Azóta történt

Előzmények