Az IHM Kínában is kiépítette hídfőállását

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium külpiaci programja révén 2005. október 13-án a Hongkong tőszomszédságában lévő Sencsenben megnyílt a második magyar technológiai központ, így a magyar IT-vállalkozások exporttevékenységét a Washington mellett fekvő Virginia után a távol-keleti szilícium-völgyben is képviselet segíti – közölte ma a tárca. A HTEC-China elnevezésű magyar képviseletet az október 12-17. között megrendezett sencseni informatikai nemzetközi vásár keretében Csepeli György, az IHM politikai államtitkára nyitotta meg. A vásáron a magyar IT-cégek kiemelt vendégekként vettek részt, s a kínai miniszterelnök-helyettes is látogatást tett a magyar standon.

A magyar delegáció kínai látogatása során a tárca államtitkára kínai egyetemek rektoraival folytatott megbeszéléseket kutatás-fejlesztési együttműködési lehetőségekről, amelyek kínai nagyvállalatok és szakemberek részére európai tudásközpontjuk Magyarországra telepítését segítheti elő. Csepeli szándéklevelet írt alá a sencseni önkormányzat vezetőjével magyar-kínai üzleti együttműködési projektek indításáról, melyek elsőként az internetbiztonság, az elektronikus kormányzás, az elektronikus önkormányzat és a térinformatika területén valósulnak meg. A magyar delegáció tárgyalást folytatott Kína vezető, hazánkban is jelen lévő infokommunikációs cégeinek – ZTE és Huawei – vezetőivel is.

A magyar-kínai kétirányú együttműködést elősegítő HTEC-China központ és a magyar-kínai üzleti együttműködési projektek az Informatikai Vállalkozások Szövetségének közreműködésével indulnak. A HTEC program fő célja, hogy feltárja az adott infokommunikációs piacon lévő konkrét üzleti lehetőségeket, és ezeket közvetítse a magyar cégeknek, egyúttal felkészítse őket a célpiacon való sikeres megjelenésre, valamint információs bázist teremtsen azoknak a magyar cégeknek, amelyek együttműködést terveznek Észak-Amerikában, illetőleg Ázsiában.

Azóta történt

Előzmények