Több pénz jut szélessáv-fejlesztésre

A széles sávú internet-hozzáférést biztosító infrastruktúrák kiépítésére rendelkezésre álló pályázati források 3 milliárd forintos megemeléséről döntött a napokban a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP) monitoringbizottsága – közölte az informatikai szaktárca. A GVOP 4.4.2 pályázat keretében lehívható támogatás mértékét a 2004–2006 közötti hároméves időszakra 10,5 milliárd forintra megemelő forrás-átcsoportosítást a kevésbé fejlett régiók önkormányzatainak az előirányzott 6,3 milliárdos keretet jóval meghaladó igénye indokolta.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által készített Nemzeti Szélessávú Stratégia (NSZS) célul tűzte ki, hogy 2010-re Magyarország egész területén elérhetővé váljon a széles sávú internetszolgáltatás. E cél eléréséhez vált szükségessé nemzeti és európai uniós források bevonása azon kevésbé fejlett térségek fejlesztéseinek finanszírozásába, ahol a szolgáltatóknak nem éri meg üzleti alapon fejleszteni, hiszen beruházásaik megtérülése nem – vagy csak hosszabb távon – volna biztosított.

Az IHM 2003-ban hazai forrásból írt ki pályázatokat (HHÁT-2 és HHÁT-3) a fenti cél támogatására, majd 2004-től a GKM által irányított GVOP 4. prioritásának 4. intézkedése keretében nyíltak meg jelentős uniós források a széles sávú infrastruktúrafejlesztés támogatására Magyarország üzletileg kevésbé fejlett területein. A GVOP 4.4.1 kódjelű pályázat keretében a kis- és középvállalkozások, míg a GVOP 4.4.2 pályázaton önkormányzatok szerezhetnek támogatást.

A tárca közleménye szerint a 2005 elejétől elérhető GVOP 4.4.2 pályázat iránt az elmúlt hónapokban óriási érdeklődés mutatkozott, ami egyrészt a magas, 75 százalékos támogatási aránynak, másrészt a különleges konstrukciónak köszönhető. A Magyarországon újonnan kidolgozott modell értelmében a pályázat támogatja, hogy az önkormányzatok a szolgáltatókkal együtt egyfajta partneri viszonyban valósítsák meg a beruházást és biztosítsák a szolgáltatást. Az eddig beérkezett 60 pályázat több mint 10 milliárd forint támogatást igényelt, míg a három évre eredetileg 6,3 milliárd forintot előirányzó program az idei évre mindössze 4,6 milliárdot különített el. Ezért vált szükségessé a források megemelése.

Az átcsoportosítással a kevésbé népszerű 4.4.1 pályázat hároméves keretösszegét 2,7-ről 1,5 milliárd forintra csökkentették. Az itt nyertes pályázók részére a 2004-es és 2005-ös években eddig 926 millió forint támogatást ítéltek meg.

Azóta történt

Előzmények