Az Intel, a vietnami kommunisták meg a szabad szoftverek

Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója pénteken bejelentette, hogy a Vietnami Kommunista Párt kérésére segítenek a kormányzati szervek számítógépeit átállítani nyílt forráskódú szoftverek használatára.

A pénteken aláírt memorandum szerint az Intel segítséget nyújt a helyi Tudományos és Oktatási Központi Bizottságnak felállítani egy OpenLab elnevezésű kutató laboratóriumot, ahol tesztelik és fejlesztik majd a nyílt forráskódú szoftvereket. Az elkövetkező három évben ez a labor fogja felügyelni az Intel processzorok által vezérelt 27 000 PC szoftvereinek installálását.


Forrás: www.intel.com


Az átállítást a Kommunista Párt az egész ország területére ki kívánja terjeszteni. A kormányzat már 2004-ben bejelentette, hogy mérsékelni kívánják az IT-re fordított költségeket, s fejleszteni akarják a helyi szoftveripart. A mostani intézkedéstől azt remélik, hogy az átállás emelni fogja a hivatali és pártszervezetek működésének minőségét és hatékonyságát, emellett a biztonságosság és a megbízhatóság javulása is céljaik között szerepel.

Az Intel e vállalkozáson kívül is nagyszabású beruházásokat folytat Vietnamban, mert az ország az alacsony költségek miatt a kínai termeltetés alternatívájának számít. A cég már bejelentette, hogy 300 millió dollárnyi befektetéssel teszt- és összeszerelő üzemet építenek Ho Si Minh-városban. Ha a kínai, a Fülöp-szigeteki, a malajziai és a Costa Rica-i telepek után felépül a vietnami gyár is, akkor ez lesz az Intel hetedik ilyen típusú létesítménye.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények