Minden tizedik dolgozóját lapátra teszi az Intel

Paul Otellini
Paul Otellini

Az Intel a várakozásoknak megfelelően tegnap nyilvánosságra hozta a márciusban meghirdetett belső átvilágítás eredményeinek ismeretében készített reorganizációs tervet. Az átszervezési csomag főbb részletei már a múlt héten kiszivárogtak, ezért a piacot nem érte váratlanul, hogy a költségcsökkentés jegyében a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának minden tizedik dolgozója lapátra kerül.

A cég egy év alatt 10 500 dolgozójától – alkalmazottainak valamivel több mint 10 százalékától – válik meg. Ebben a számban már benne van az idén eladott két üzletággal – a kommunikációs és alkalmazásprocesszorokat gyártó, illetve a média- és jelfeldolgozó csipeket és szoftvereket fejlesztő részleggel – távozó körülbelül 2000 fő, valamint egy júliusi döntés következtében lapátra tett 1000 vezető is. Ezen felül az idén a marketinges munkatársak lesznek a karcsúsítás fő áldozatai, amely jövőre az egyéb területeken – többek között a gyártásban – dolgozókra is kiterjed majd.

Chuck Mulloy szóvivő a CNET News.com-nak elmondta, hogy a 10 500 főből eddig körülbelül 5000 állást szüntettek meg, és a fennmaradó 5500 fő elbocsátása után, 2007 közepére a vállalat alkalmazottainak száma 92 000-re csökken. Végkielégítésekre körülbelül 200 millió dollárt költ majd az Intel, miközben a lépéstől 2008-ban már 3 milliárd dollárnyi megtakarítást remél. „Ezek az intézkedések, bármennyire fájdalmasak is, elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Intel agilisabb, hatékonyabb vállalattá válhasson, és nem csupán egy vagy két évre, hanem hosszú távon is” – indokolta az elbocsátásokat Paul Otellini vezérigazgató.

Kövér óriás

Az Intel pénzügyi teljesítménye az utóbbi negyedévekben csalódás volt a befektetőknek. Legutóbb a vállalat 57 százalékos profit- és 13 százalékos árbevételesésről adott számot. A gyengébb eredmények hátterében részben az áll, hogy az egyetlen jelentős riválisnak számító Advanced Micro Devices (AMD) az elmúlt években erős lendületet vett, és részben jól sikerült processzorainak, részben pedig az Intel sorozatos hibáinak köszönhetően növelte befolyását a PC-kompatibilis csipek piacán. A Mercury Research adatai szerint az AMD részesedése a 2004 és 2005 vége között 5,3 százalékponttal emelkedett. Az Intel ezt a tendenciát tervezi megfordítani a nemrég bemutatott Core architektúrával. Az erre épülő processzorok – Core 2 Duo, Xeon 5100-as széria – izmosabbak és kevesebbet fogyasztanak, mint az AMD csipjei.

A mérnöki teljesítmény azonban önmagában nem elegendő az üdvösséghez. Az AMD térnyerése felfedte a háttérben meghúzódó egyéb bajokat is, többek között azt, hogy az Intel túlzottan elkényelmesedett, és egy nehezen reagáló behemóttá változott. Ezért vált szükségessé a most bejelentett fogyókúra.

A CNET News.com korábban azt közölte, hogy azért kerülnek elsősorban marketingesek lapátra, mivel az összehasonlító vizsgálatok során kiderült: a vállalatnál a marketinges alkalmazottak aránya az értékesítésben dolgozókhoz képest túl magas. Ennek lehetett az előszele az a júliusban bejelentett felsővezetői átszervezés, amelynek részeként az értékesítési és marketingposztokokat egy ember, a vezérigazgatói székre is esélyesnek tartott Sean Maloney vette át, a korábbi vezetőket, Anand Chandrasekhert és Eric Kimet pedig más posztra nevezték ki. A Samsungtól 2004-ben leigazolt Kim elmozdítása különösen meglepő volt, és a marketingzseninek tartott szakember stratégiájának kudarcát jelzi. A szakma az ő nevéhez köti a dél-koreai óriásvállalat globális márkává emelését, a feladata az Intelnél is az lett volna, hogy közelebb hozza az emberekhez a korábban mérnökök elefántcsonttornyának tartott vállalatot.

Azóta történt

  • Nekimegy az Intelnek a Transmeta

    A processzorpiacot tavaly elhagyni kényszerülő vállalat most a bíróságon próbálja gyarapítani a bevételeit.

  • Ébredezik az Intel

    Bár a számok nem jók, a piac szerint kilábalóban van a hullámvölgyből a chipgyártó óriásvállalat.

Előzmények