Az internet átformálja az agyunkat

Az internet nemcsak a mindennapjainkat változtatja meg, hanem az agyunkat is – állítja egy amerikai agykutató, aki szerint olyan evolúciós átalakulás ez, mely a technológiához értő embereket helyzeti előnyhöz juttatja a társadalomban. A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i campusán (UCLA) oktató Gary Small vizsgálatai szerint az online keresés és az SMS-ezés miatt javult az információszűrési képességünk, és jobbak lettünk a gyors döntések meghozatalában is. A folyamatnak azonban vannak káros következményei: például hozzájárult a figyelemzavaros fiatalok számának növekedéséhez, és kinevelhet olyan internetfüggőket is, akik bezárkóznak a virtuális világba.

Small szerint mindenesetre a következő generációban azok fognak jól boldogulni, akik a technológiával és az embertársaikkal is tudnak mit kezdeni. „Egy evolúciós változás zajlik a szemünk előtt. Az elkövetkező generációban azok lesznek előnyben, akik jól tudják kezelni a technológiát és a társas kapcsolatokat is” – magyarázta a kutatásairól beszámoló Reuters-nek.

Nemrég megjelent könyvében – melynek címe iBrain: Surviving the Technological Alteration of the Modern Mind – arról ír, hogy miként változtatta meg a technológia az agy fejlődését, működését és információfeldolgozási képességét. Egyik kísérletében például 24 felnőtt agytevékenységét vizsgálta, és azt találta, hogy a tapasztalt internetezőknél a döntéshozatalért és komplex gondolkodásért felelős agyterületeken kétszer akkora aktivitást mérhető, mint a kezdő netezőknél. „Az agynak igen specializált idegi hálózatai vannak, ha egy adott tevékenységet folyamatosan ismétlünk, egyes idegpályák megerősödnek, mások pedig háttérbe szorulnak. Egy átlagos fiatal ma napi kilenc órát tréningezi az agyát technológiával. Az evolúció pillanatról pillanatra zajlik, és mi most azt láthatjuk, ahogy a technológia hat az evolúciónkra” – magyarázta.

Small szerint a változás árnyoldala, hogy a „digitális bennszülöttek” – ahogy ő nevezi a technológiában jártas generációt – hajlamosak a társas kapcsolatok hanyagolására, valamint az érzelmi reakciók és a testbeszéd figyelmen kívül hagyására. „De ez ellen lehet tenni. A technológia visszaszorításával meg kell teremteni az egyensúlyt, amire egy családi vacsora jó alkalom lehet például. Fontos megértenünk, hogy a technológia hogyan hat az életünkre és az elménkre” – mondta.

Azóta történt

Előzmények