Az IVSZ nem örül az új minisztériumoknak

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) álláspontja szerint kedvező és a fejlődést elősegítő lehet, hogy az informatikával kapcsolatos kormányzati döntések az eddigi gyakorlattal szemben végre egy kézbe kerültek. Aggasztónak tartják viszont, hogy a távközlés és az informatika az új struktúrában elkülönül egymástól.

Alighogy lecsengeni látszik a nemrégiben napirendre került „internetadó” ügye, a májustól érvénybe lépő kormányátalakítás és struktúraváltozás miatt újabb ellentmondásos helyzettel kell szembenéznie a hazai infokommunikációs szakmának – fogalmaz közleményében a szakmai szervezet. A jövőben ugyanis az informatika a Miniszterelnöki Hivatal, míg a távközlés az újonnan létrejövő közlekedési, hírközlési és energetikai minisztérium fennhatósága alá kerülne. Ez az IVSZ értelmezése szerint azt jelenti, hogy a kormányzat a világban zajló piaci folyamatoktól idegen és a hazai információs társadalom érdekeit nem szolgáló intézkedésre készül.

Az informatika és a telekommunikáció konvergenciája közismert tény szerte a világon. Éppen a jól látható integrációs folyamatokat követve döntött úgy 2007-ben az IVSZ is, hogy az informatikai vállalkozások mellett a telekommunikációs cégeket is bevonja tevékenységébe, és egy telko elnevezésű tagozatott hoz létre. Nehezen indokolható, miért van szükség a legfelső döntéshozatali szinten a piaci trenddel szembemenő szerkezeti átalakításra.

„Egyik szemünk sír, a másik nevet” – mondta az új kormányzati struktúrát értékelve Keresztesi János, az IVSZ nemrég megválasztott elnöke. Véleménye szerint a magyar GDP csaknem 10 százalékát produkáló iparág fejlődésére és ezen keresztül Magyarország versenyképességének alakulására is rossz hatással lehet, ha a két szektor konvergenciatörekvései kormányzati szinten „ellengőzt” kapnak. Mindez pedig végső soron a hazai információs társadalom kiépítését is veszélyeztetheti – figyelmeztet.

Azóta történt

Előzmények