Mi lesz most az elítélt kriptokirállyal?

Mind a hét ellene felhozott vádpontban bűnösnek találták Sam Bankman-Fried volt kriptokirályt, de mi lesz most vele? 115 év börtönt kaphat, és ez csak a kezdet.

Sam Bankman-Fried az a korábbi kriptokirály, aki az FTX alapítója, és a kriptoszektor egyik nagy botrányának, dollármilliárdok elpárolgásának tárgya. Az ellene felhozott hét vádpontban bűnösnek találták az FTX ügyfelei és az Alameda Research hitelezői ellen elkövetett csalás és a csalásra irányuló összeesküvés kapcsán, így a 31 éves férfi akár 115 év börtönbüntetésre is számíthat.

A konkrét ítéletre 2024. március 28-án kerül sor, de az már biztosnak tűnik, hogy több évtizedre börtönbe zárják. A bíró a személyes történetét és a bűn természetét is figyelembe veszi majd, a börtönből pedig nem engedik ki addig sem, és nagyon hosszú büntetést helyezett kilátásba a bíró.

Bankman-Fried számára ez, és a lehetséges 115 év ráadásul még csak nem is az ügy végét jelenti. A nyomozók más ügyben is pert indították ellene, így márciusban tárgyalják azt, hogy 41 millió dollárral vesztegetett meg kínai tisztségviselőket, továbbá több mint 300 illegális támogatást adott amerikai politikusoknak. Várhatóan minden ügyben fellebbez majd Bankman-Fried,

Augusztus 11 óta egyébként a brooklyni Metropolitan Detention Centerben őrzik őt, és ott is marad a várakozások szerint.

Az FTX korábbi ügyfelei az elérhető tőke legalább 90 százalékát megkaphatják egy megállapodás alapján, a részleteket decemberben közölhetik. Eddig bő 7 milliárd dollárt szerzett vissza az FTX, a korábbi üzleti partnerek perelésével még többet remélnek.

Azóta történt

Előzmények