Kriptoblama: bűnösnek vallotta magát, távozott a Binance vezére

Bűnösnek vallotta magát és távozott a Binance kriptotőzsde alapítója és vezérigazgatója, Changpeng Zhao. 4,3 milliárd dolláros kiegyezést eszközölt az USA-val az óriás.

Több éves vizsgálat zárul le azzal, hogy Changpeng Zhao, a Binance alapítója és vezérigazgatója távozik az óriás éléről, és bűnösnek vallotta magát az amerikai pénzmosásellenes törvények megszegésében. Mindez része a 4,3 milliárd dolláros kiegyezésnek.

A megállapodás keretében Zhao maga 50 millió dollárt is kifizet büntetésként. A pénzmosásellenes törvények és szankciók megszegésén túl a Binance elmulasutott több mint 100 ezer gyanús tranzakciót jelenteni, amelyek terrorcsoportokhoz kötődtek. A gyermekek szexuális kihasználásával kapcsolatos bevételekből működő weboldalak tranzakcióit sem jelentették. A zsarolóbandák pénzmozgásai is a Binance-en zajlanak főképp, állapították meg. Alapvetően a bűnözők a lopott és illegális pénzeket ezen a kriptotőzsdén mozgatják, könnyedén, közölte Merrick Garland államügyész. A Binance pedig nem csak, hogy nem tett eleget a törvényeknek, de ráadásként úgy tett, mintha együttműködne azokkal.

Az FTX és Sam Bankman-Fried botránya után ez újabb kellemetlen ügy a kriptoiparnak.

A jogi szakértők és a szektor mégis üdvözli azonban a fejleményeket, ugyanis a Binance további működése volt az ágazat célja, míg Zhao igazából jól jár, állítják: a hatalmas, 10,2 milliárd dolláros vagyonát nem érinti az ügy, továbbá a részesedését is megtarthatja a Binance-ben.

Az igazságügyi minisztérium a lehetséges maximális, 18 hónapos börtönbüntetést szabatná ki Zhaóra. Samuel Limet pedig a CFTC helyezte vád alá.

Zhao a közösségi médiában arról írt, hogy nem volt érzelmileg könnyű a távozás, de ez a helyes döntés, mert hibázott, és felelősséget kell vállaljon, ez a legjobb a közösségüknek, a cégnek és neki.

Szakértők szerint alapjaiban remeghet meg a Binance jövője, azt egyelőre azonban Richard Teng viszi tovább. A cég szerint az ügy lezárása azt mutatja, hogy ők felelősséget vállalnak a múltbeli jogszegésekért, Teng pedig megnyugtatna mindenkit, hogy pénzügyileg erősek, biztonságosak.

Szakemberek szerint a büntetés bár magas, a Binance számára nem okoz gondot, Zhao pedig részvényesként tovább gyakorolhatja befolyását.

Kriptobotrányból az utóbbi időben is jut minden napra pár, a Tether a napokban például 225 millió dollárt fagyasztott be, délkelet-ázsiai emberkereskedelemhez kötődően.

Azóta történt

Előzmények