Belelendült az Oracle

Tizenhárom százalékkal, négy éve nem látott magasságba szökött tegnap az Oracle részvényeinek árfolyama, miután a szoftvervállalat a Wall Street várakozásait meghaladó első pénzügyi negyedéves nyereségről adott számot. Az optimista piaci reakcióhoz az is hozzájárult, hogy öt éve nem hízott ilyen mértékben a licenceladásokból származó bevétel az augusztus 31-ig tartó három hónapos időszakban; és minden piacon növelte részesedését a cég, amely 22-24 százalékos árbevétel-növekedést vár a jelenlegi negyedre.

Az Oracle az egy évvel korábbi 519 millió dolláros profitot 670 millióra növelte, miközben az árbevétel 2,77 milliárd dollárról 3,6 milliárdra emelkedett. A csinos számok a szintén erős negyedik üzleti negyedév után következtek, ami megnyugtatta az elemzőket és a befektetőket, akik korábban lázas izgalommal figyelték, hogy a nagy felvásárlásoknak lesz-e pozitív hozadéka.

Ismert, hogy a vállalat az elmúlt három évben mintegy 20 milliárd dollárt költött riválisai bekebelezésére. A számok azt mutatják, nem hiába. A várható teljesítmény legfontosabb indikátorának tartott újszoftverlicenc-eladások 28 százalékkal, 804 millió dollárra emelkedtek, és ebből az üzleti alkalmazások – 80 százalékos növekedéssel! – 228 millió dollárt hasítottak ki. (A fennmaradó részt a tradicionális tevékenységnek számító adatbázislicencek hozták.)

Larry Ellison vezérigazgató elmondta, hogy az SAP-t újabb felvásárlásokkal fogják befogni. „Az akvizíciós stratégiánkkal már így is több iparágban megelőztük az SAP-t. Folytatni fogjuk a tudás és a termékek felvásárlását. Úgy gondoljuk, hogy az SAP-nak ugyanezt kell tennie, ha nem akarja fokozatosan elveszíteni versenyképességét” – fogalmazott.

Azóta történt

Előzmények