Belgium: négynapos munkahét és jog az offline nyugalomhoz

A munkaidőn túli „zaklatást” egyre több országban tiltják meg.

Két évig tartó egyeztetés után Belgiumban elfogadták a munkaerőpiacot újraszabályozó reformintézkedések tervezetét, de a törvényhozási folyamat még hónapokig eltart majd.

Mint Alexander de Croo miniszterelnök a bejelentéskor elmondta, az egyik nagy változás az lesz, hogy a belga munkavállalók dönthetnek úgy, hogy csak négy napot dolgoznak egy héten. Ez a gyakorlatban úgy fog működni kezdetben, hogy az emberek választhatnak: a heti 38 órát ledolgozhatják négy nap alatt is, de maradhatnak is az öt munkanapnál. Amennyiben a négy napot választják, akkor is dolgozhatnak öt napot, de hat hónap után értékelni kell a döntésüket, és ekkor szabadon visszatérhetnek az ötnapos munkahéthez.

A munka és a magánélet kedvezőbb egyensúlyát célzó módosítások közül a másik nagyon fontos, hogy a munkavállalókat a munkaadó munkaidőn kívül nem zaklathatja elektronikus úton – telefonon, üzenetküldővel, e-maillel stb. – a pihenőidőt, szabadidőt tiszteletben kell tartani, és az alkalmazottat nem érheti retorzió, amennyiben az ilyen megkereséseket figyelmen kívül hagyja. Ezt a jogot korábban már biztosították az állami szférában dolgozóknak, de a reform keretében ez kiterjed majd minden belga munkavállalóra.

Azóta történt

Előzmények