Belülről választhat vezérigazgatót a Microsoft

A Microsoft lassan 5 hónapja keresi a tavaly nyáron távozását bejelentő Steve Ballmer utódját, és bár a vállalat nagyon kevés hivatalos információval szolgált a folyamat kezdete óta, nem hivatalosan számos, főleg külső jelölt neve szivárgott ki és szerepelt a lapok hasábjain. Az idő múlásával azonban ezek a nevek – például Alan Mulally, Steve Mollenkopf, Hans Vestberg – fokozatosan kihullottak a listáról, és úgy tűnik, a vállalat végül belülről fog új vezetőt választani.

Először a Bloomberg, majd a Reuters írta meg belsős forrásokra hivatkozva, hogy az új vezérigazgató kiválasztásával megbízott bizottság valószínűleg Satya Nadellát, a Microsoft felhő és vállalati üzletágának vezetőjét fogja jelölni a pozícióra. Nadella 22 éve dolgozik a cégnél, korábban az Office és a Bing termékeknél is vezető szerepeket töltött be, jelenlegi pozíciójába tavaly, a Microsoft nagy átszervezésekor került.

Satya Nadella
Satya Nadella

A Reuters szerint az új vezérigazgató kiválasztása után Bill Gates távozhat az igazgatótanács éléről, és helyét John Thompson veheti át, aki jelenleg a Ballmer-utód kiválasztásával megbízott bizottságot vezeti. Gates az igazgatótanács tagja maradna, de valószínűleg valamilyen technológiai fejlesztéssel kapcsolatos munkát végezne a jövőben. A változásnak sok befektető örülne, korábban többen is jelezték, hogy szerintük Gates akadályozza a Microsoft radikális, de szükséges átalakítását.

A Microsoft – továbbra is tartva magát a keresés során eddig tanúsított kommunikációs gyakorlatához – nem kommentálta a hírt.

Azóta történt

Előzmények