17 év után távozik Marc Whitten, az Xbox termékigazgatója

A Microsoft hétfőn jelentette be, hogy Marc Whitten, az Xbox termékigazgatója (chief product officer, CPO) elhagyja a vállalatot és a Sonos vezeték nélküli Hi-Fi berendezéseket gyártó cég termékigazgatójaként folytatja. Nem Whitten az első, aki az utóbbi időben távozott a konzolért felelős vezetők közül. Júliusban Don Mattrick, a divízió feje ment át a Zyngához mindössze néhány héttel az Xbox One premierje előtt, januárban pedig Blair Westlake is távozott.


(forrás: Gaming Trend)

Whitten váltása nem meglepő, néhány hónapja megjelent az Xbox One, egy hete pedig a Titanfall, így már azért nyugodtabban lehet otthagyni a konzolt, mint például amikor mindössze 15 percet kaptak a játékok a bejelentésen. „Marc döntő szerepet játszott az Xbox üzletág életében az elmúlt 14 évben és személy szerint egy remek partnert ismertem meg benne” – mondta Yusuf Mehdi, a vállalat stratégiai és marketing alelnöke. „Marc egy nagyon erős és szenvedélyes csapatot hozott létre, ami innovatív technológiát hozott a játékok és a szórakozás rajongóinak.” A váltás iránya viszont érdekes, ahhoz a Sonoshoz igazol, ahol az egykori zene- és játékrészleg felelős vezetője, Robbie Bach is tag.

Marc Whitten még 1997-ben kezdett a Microsoftnál, az első három évben a Windows 2000 dizájnján dolgozott szoftverfejlesztőként. Később az Xbox tartozékok és kiegészítők üzletág vezetője, illetve az Xbox Live alelnöke is volt egészen addig, míg 2010-ben ő lett az Xbox termékigazgatója.

 

Előzmények

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.

  • Belülről választhat vezérigazgatót a Microsoft

    Az esélyesnek számító külső jelöltek „elfogytak”, többen nyilvánosan is kijelentették, hogy nem kívánnak a Microsoft vezérigazgatói székébe ülni. Több forrás szerint így a vállalati divíziót irányító Satya Nadella lehet Steve Ballmer utódja.

  • Újabb Xbox One hátraarc, jöhetnek az indie játékok

    A gép bejelentésekor a Microsoft még nem akarta a kiadó nélküli indie fejlesztőket az Xbox Live-ra engedni, a naponkénti bejelentkezés és a használt játékok terén bekövetkezett pálfordulás után most ebben a kérdésben is 180 fokos fordulatot vettek.