Több száz pilóta pereli a Boeinget

A kereset szerint egyértelműen a gyártó felelős a katasztrófákért.

Egy amerikai és egy ausztrál ügyvédi iroda pénteken csoportos keresetet nyújtott be a Boeinggel szemben, hogy az általuk képviselt több mint négyszáz 737 MAX pilóta számára jogi elégtételt, illetve kártérítés megítélését érjék el.

A kereset alapja az, hogy a vállalat eltitkolta a pilóták elől a 737 MAX típusú repülőgép egy jól ismert tervezési hibáját, majd az ebből fakadó két szerencsétlenség után a gépek forgalomból való kivonása miatt ezek a pilóták jelentős anyagi, illetve egyéb típusú veszteséget szenvedtek. A jogászok még nem számolták ki pontosan e veszteségek mértékét, de előzetesen több millió dollárra becsülik.

A benyújtott dokumentumokban részletezik, hogy az MCAS, az átesést megakadályozó szoftver nem megfelelően működött, ráadásul csak egyetlen szenzorral rendelkezett, nem volt kontrollja, ezáltal életveszélyes helyzetbe sodorta a repülőgépeket – a két katasztrófa vizsgálata pedig kiderítette, hogy a pilóták nem tudták kikapcsolni az MCAS-t, amikor észlelték, hogy hibás adatok alapján dolgozik. Azzal vádolják a Boeinget, hogy erről a kockázatról nem tájékoztatták a pilótákat, illetve nem küldték el őket továbbképzésre, azok nem is ismerték az MCAS működését.

A Boeing egyelőre nem kommentált a keresetet.

Azóta történt

Előzmények